28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Επενδυτική βαθμίδα, δημοσιονομικά έσοδα πάνε πίσω χρονικά λόγω οικονομικών εξελίξεων και πολέμου

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Σε υψηλά 2 ετών, πάνω από το 2,8% διαπραγματεύεται το ελληνικό 10ετές ομόλογο δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες στην ελληνική κυβέρνηση μετά την προσωρινή ανάκαμψη προ εβδομάδας όταν η ΕΚΤ τόνισε ότι θα συνεχιστεί η επαναγορά ελληνικών ομολόγων και το 2023.

Η άνοδος των αποδόσεων δημιουργεί συγκυριακά προβλήματα τόσο στο ελληνικό δημόσιο, αφού αυξάνει το χρέος και στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αφού δημιουργούνται κάποια ‘κεφαλαιακά κενά’ στο εποπτικό τους και στο εμπορικό τους χαρτοφυλάκιο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως είναι ότι πάει πίσω και το πρόγραμμα έκδοση νέων ομολόγων (θεωρητικά θα έπρεπε να εκδοθεί ένα μεσαίας διάρκειας μέσα στο α’ τρίμηνο) και κυρίως αυτό, το κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είναι δεδομένο ότι το 2022 δεν θα καταφέρουμε να μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα ενώ πλέον τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν σταματήσει να μιλούν για το ζήτημα αυτό.

Από την τραπεζική αγορά θεωρούν ότι εάν συνεχιστεί η παγκόσμια αναταραχή στις οικονομίες λόγω του πολέμου, ίσως η προσπάθεια της Ελλάδας για είσοδο σε επενδυτική βαθμίδα συνεχιστεί στο β’ εξάμηνο 2023 ή αρχές του 2024. Το γεγονός ότι η τελευταία φορά που μας αξιολόγησε η Moody’s ήταν τον Νοέμβριο 2020 και ότι οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης (S&P, FITCH) παραμένουν εξαιρετικά διστακτικοί στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι έχουμε μέλλον μπροστά μας πριν βγούμε στο ξέφωτο.  

Στην αποκλιμάκωση του πετρελαίου και στην έναρξη τουριστικής περίοδο ελπίζουν στο υπουργείο οικονομικών

Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά έσοδα του Φεβρουαρίου ήταν οριακά χαμηλότερα απ’ τα αναμενόμενα αλλά πλέον τώρα, στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να δουν τις επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία η άνοδος του πληθωρισμού και η ακρίβεια στο ‘καλάθι του καταναλωτή’. Μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει – ακόμη – πρόβλημα με την εισπραξιμότητα φόρων αλλά εάν οι εξελίξεις συνεχιστούν δυσοίωνα, τότε έχει δημιουργηθεί ένα δεύτερο σενάριο που ουσιαστικά υπολογίζει μία πιθανή απόκλιση μέχρι 10-15% στα εισπραχθέντα έσοδα. Βέβαια όλοι στα οικονομικά υπουργεία, υπολογίζουν ότι σταδιακά θα υπάρξει μία αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου και του πληθωρισμού και αύξηση δημοσιονομικών εσόδων λόγων τουρισμού (β’ και γ’ τρίμηνο 2022). Εάν τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από την αύξηση του εγχώριου και εισαγόμενου τουρισμού αυξηθούν τότε οποιεσδήποτε υστερήσεις ή καθυστερήσεις στην εισπραξιμότητα των φόρων θα καλυφθούν χωρίς άμεσο πρόβλημα στον προϋπολογισμό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό