25.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επενδυτικές ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι επενδυτές άφησαν πίσω τους την τρομακτική εμπειρία που έζησαν πέρυσι όταν επιβιβάστηκαν στο τρενάκι του τρόμου που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη του πληθωρισμού.

Τώρα οι επενδυτές βρίσκουν μπροστά τους μια νέα πρόκληση -θετική αυτή τη φορά- να τους περιμένει: υψηλές μετοχικές αποδόσεις και νέα επενδυτικά προϊόντα επηρεασμένα από την αύξηση των επιτοκίων σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα θετικών οικονομικών προσδοκιών, αλλά και πολιτικής σταθερότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και εν όψει της νέας κάλπης στις 25 Ιουνίου. H άνοιξη που βιώνει το Χρηματιστήριο μετά από 15 χρόνια απαξίωσης και συσσώρευσης ζημιών έχει προκαλέσει την αναζωπύρωση των εγχώριων χαρτοφυλακίων και την επάνοδο επενδυτών που είχαν εγκαταλείψει στη λήθη τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο συνδυασμός μείωσης της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου στα επίπεδα προ κρίσης το 2010, του ρεκόρ 16ετίας που καταγράφεται στο συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχει υπερβεί τα 13 δισ. ευρώ και της δυναμικής της οικονομίας εν όψει της επενδυτικής βαθμίδας, εξηγεί γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι το πιο καυτό όνομα στο οικοσύστημα των διεθνών επενδυτικών οίκων. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η «Ν» χαρτογραφεί τις πιθανές επιλογές που έχουν οι επενδυτές.

Το περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων επιβεβαιώνεται από κάθε πλευρά. Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, Ε.Ε.), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από την πορεία του προϋπολογισμού, που περιγράφουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Χρηματιστήριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πρώτη θέση που «σκαρφάλωσε» η Αθήνα σε δύο χρονικές βάσεις σύγκρισης το 2023, τόσο τον φετινό Μάιο όσο και το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, εμφανίζοντας την υψηλότερη απόδοση από άλλα assets, όπως είναι τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια, τα ομόλογα, τα νομίσματα και τα εμπορεύματα.

Ποιους ξεπέρασε

Ειδικότερα, το Χρηματιστήριο βρίσκεται στην πρώτη θέση τόσο για τον μήνα Μάιο, καταγράφοντας άνοδο 12,4%, όσο και από τις αρχές του έτους, έχοντας ενισχυθεί κατά 33,31%, αφήνοντας αγορές όπως ο Nasdaq, o Dow Jones, το Τόκιο, σε χαμηλότερες θέσεις. Επιπλέον, η εγχώρια αγορά κατάφερε να διαχωρίσει σημαντικά τη θέση και την πορεία της έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Stoxx 600 «αποχαιρέτησε» τον Μάιο με απώλειες 2,3%, ο DAX υποχώρησε κατά 1,6%, ο FTSE 100 κινήθηκε 5% χαμηλότερα, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τόσο ο FTSE MIB όσο και ο IBEX 35.

Τοποθέτηση κεφαλαίων

Σήμερα οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχουν πολλές επιλογές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους, με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη (fundamentals) των εισηγμένων, αλλά και την προοπτική συγκεκριμένων κλάδων. Κατ’ αρχάς υπάρχουν 19 εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, που αποτελούν την αφρόκρεμα των επιχειρήσεων. Αυτές οι εταιρείες παρακολουθούνται στενά τους τελευταίους 18 μήνες από τα μεγαλύτερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Ακολουθούν 35 εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με μέση αξία από 200 μέχρι και 600 εκατ. ευρώ και αποτελούν καλές επενδυτικές επιλογές, αφού το επόμενο διάστημα θα δούμε και πολλές μεταβιβάσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων μέσω placement σε εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια, για να ενισχύσουν το εξαγωγικό τους αποτύπωμα. Οι καυτοί κλάδοι του Χρηματιστηρίου είναι ο ενεργειακός, ο κατασκευαστικός, η διύλιση πετρελαίου, ο ταξιδιωτικός, οι μεταφορές και τα logistics.

Μηνύματα αναλυτών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ Σπύρο Κυρίτση: «Πλέον το Χρηματιστήριο έχει δείξει ότι είναι σε θέση να τιμολογεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα νέα των επιχειρήσεων, είτε αυτά αφορούν συμφωνίες είτε αποτελέσματα κερδοφορίας. Η δημιουργία προστιθέμενης αξίας, καθώς και η σύγκριση ομοειδών εταιρειών σεμια συναλλαγή που υλοποιείται για το 100% θα αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα και μάλλον αυτή η αλλαγή θα είναι προς το καλύτερο».

Ο κ. Δημήτρης Σαρρής, χρηματιστής, διευθύνων σύμβουλος της Α. Σαρρής ΑΕΠΕΥ, σημειώνει με δηλώσεις του στη «Ν» ότι «γενικότερα η μεγάλη εικόνα της αγοράς παραμένει εξαιρετικά θετική, ευρισκόμενη σε γόνιμο και ενδιαφέρον στάδιο, καθώς πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες ανακοινώνονται σε κλάδους όπως ενέργεια, υποδομές, κατασκευές και πληροφορική, ενώ, μολονότι υπάρχει η “εκκρεμότητα” των εκλογών της 25ης Ιουνίου, εντούτοις σύσσωμη η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό. Πολύ μεγάλες εκπλήξεις ανατροπής δεν αναμένονται στις προσεχείς εκλογές, με την αγορά να “παίζει” το σενάριο της αυτοδυναμίας της Ν.Δ., που προεξόφλησε μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, οπότε τα επιχειρηματικά πλάνα εξελίσσονται στο ακέραιο».

Όπως αναφέρουν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, συνιστούν στους πελάτες τους να επενδύσουν αυτή την περίοδο σε εκείνες τις μετοχές που η συγκυρία αυξάνει τον κύκλο εργασιών τους, η φύση του προϊόντος/υπηρεσίας, το χρηματοπιστωτικό τους προφίλ και οι γραμμές εφοδιασμού τους επιτρέπουν ικανοποιητική διαχείριση του κόστους, τιμολογιακή ευελιξία και σαφή παραμονή των περιθωρίων κέρδους σε βιώσιμα επίπεδα, ενώ η ύπαρξη χρηματικών διαθεσίμων και η δυνατότητα της εκάστοτε επιχειρηματικής οντότητας να τα δημιουργεί από πρωτογενείς δραστηριότητες πρέπει να είναι στις πρώτιστες προτεραιότητες.

Τουτέστιν, το ξεκοκάλισμα των ισολογισμών, των καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσης και των σχολίων των ορκωτών λογιστών θα πρέπει να ενταχθεί στην επενδυτική ρουτίνα κάθε επενδυτή.

Αμοιβαία κεφάλαια με εντυπωσιακές επιδόσεις

Ρεκόρ 16ετίας καταγράφεται στο συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων, έχοντας υπερβεί τα 13 δισ. ευρώ, ενώ εξαιρετικές αποδόσεις και κέρδη προς τους μεριδιούχους παρουσίασε η πλειονότητα των διάφορων αμοιβαίων κεφαλαίων (μετοχικά, μικτά, ομολογιακά) το φετινό πρώτο πεντάμηνο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολό τους (42 μετοχικά Α/Κ εσωτερικού) τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού έχουν προσφέρει θετικές αποδόσεις (όλα ξεπερνούν το 20%), με κάποια μάλιστα να ξεπερνούν και την πορεία του Γενικού Δείκτη. Σημειώνεται ότι, τα Allianz Επιθετικής Στρατηγικής Εσωτερικού και Allianz Μετοχών Εσωτερικού βρίσκονται στην κορυφή με απόδοση +34,21% και +33,18% αντίστοιχα, έχοντας σημαντική θέση επί του ενεργητικού τους, στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και στη Mytilineos και τη Motor Oil.

Ακολούθως, το Triton Αναπτυξιακό Μετοχών Εσωτερικού έχει προσφέρει απόδοση 31,92% στους μεριδιούχους, το Athos High Peaks Ελληνικό Μετοχικό (Κατηγορία I) κινείται στο +30,53% και το Alpha Trust Hellenic Equity Fund-I στο +30,43%. Την ίδια στιγμή, θετικές αποδόσεις αλλά συγκριτικά χαμηλότερες από αυτά του εσωτερικού, εξαιτίας της υπεραπόδοσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφουν και τα διεθνή μετοχικά και αυτά με έκθεση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών.

Στην κατηγορία των διεθνών ξεχωρίζουν το Piraeus Private Banking Megatrends Global Equity Fund (I) με απόδοση +15,41%, το Piraeus Private Banking Megatrends Global Equity Fund (P) στο +14,83%, το Μετοχικό Διεθνές Θεσμικών Επενδυτών της 3K με απόδοση +14,6% και το Μετοχικό Διεθνές με απόδοση +14,18%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό