15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας μέσα στον Μάιο βλέπει ο Μνούτσιν

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,  Στιβ Μνιούτσιν δήλωσε σήμερα πως η αμερικανική οικονομία μπορεί να επανεκκινήσει τον Μάιο, παρά τις εκτιμήσεις πολλών ιατρών ειδικών που τονίζουν ότι τα μέτρα για το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την κοινωνική αποστασιοποίηση θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να νικηθεί ο κορωνοϊός.

Σε ερώτηση που του έγινε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, αν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να θέσει εκ νέου σε λειτουργία την αμερικανική οικονομία τον Μάιο, ο Μνιούτσιν απάντησε καταφατικά. «Μόλις ο πρόεδρος αισθανθεί άνετα με τα ιατρικά ζητήματα, κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορούν οι αμερικανικές εταιρείες και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι να αρχίζουν να δουλεύουν και να έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται για να λειτουργούν την επιχείρηση στο ενδιάμεσο».

Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ενάντια στην επαναφορά μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε εργασιακούς χώρους πολύ γρήγορα, διότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέα εξάπλωση του ιού και να προκαλέσει ένα μεγάλο πισωγύρισμα στις προσπάθειες ανάκαμψης. 

«Όταν η εξάπλωση του ιού τεθεί υπό έλεγχο, οι επιχειρήσεις θα ξανανοίξουν και οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην εργασία τους», δήλωσε από την Ουάσινγκτον σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ. «Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη, όταν έρθει, μπορεί να είναι ισχυρή».

Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι ελπίζει να ξαναθέσει την οικονομία σε λειτουργία με μια «μεγάλη έκρηξη» (μπιγκ μπανγκ) όταν ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού καταγράφει σταθερή μείωση. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία, αλλά ο οικονομικός σύμβουλός του, ο Λάρι Κούντλοου δήλωσε την Τρίτη ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες.

Σε μια μελέτη που συνέγραψε τον Μάρτιο, ο οικονομολόγος Έμιλ Βέρνερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, σχετικά με τα μέτρα ενάντια στην επιδημία γρίπης του 1918, διαπίστωνε ότι οι πόλεις που περιόρισαν τις δημόσιες συναθροίσεις πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είχαν λιγότερους θανάτους – και εν τέλει βγήκαν από την πανδημία εκείνη με ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Να ζυγίζεις την οικονομία ενάντια της προστασίας των ανθρώπων από μόλυνση ή θάνατο είναι ένα «ψεύτικο αντιστάθμισμα», δήλωνε ο Βέρνερ στο Reuters τον Μάρτιο. 

Ο πρόεδρος της Fed, Πάουελ, υιοθέτησε μια πιο προσεκτική προσέγγιση για την επανέναρξη της οικονομίας, λέγοντας ότι αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συμβουλές ιατρικών εμπειρογνωμόνων και αξιωματούχων της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας. Αλλά μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση του ιδρύματος Brookings, τόνισε πως καλωσορίζει μια υγιή συζήτηση για το πώς και πότε θα μπορούσε η οικονομία να ξανανοίξει με ασφάλεια.

«Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο, σε εθνικό επίπεδο, για την επανέναρξη της οικονομίας», δήλωσε ο Πάουελ. «Ενώ όλοι θέλουμε να συμβεί αυτό το συντομότερο δυνατόν, όλοι θέλουμε να αποφύγουμε μια λανθασμένη εκκίνηση, όπου θα ανοίξουμε εν μέρει και αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού και στη συνέχεια να πρέπει να γυρίσουμε πάλι στην αρχή».

: ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό