19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Ειδήσεις Ελλάδα

Αντιμέτωπη με μια έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε να εφαρμόσει εκ νέου νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 45 δήμους, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας.

Τις τελευταίες 14 ημέρες, ο μέσος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων στην Πορτογαλία σχεδόν διπλασιάστηκε σε πάνω από 1.600, αν και οι αριθμοί παραμένουν πολύ κάτω από την αιχμή του Ιανουαρίου που ξεπερνούσε τα 12.000 την ημέρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παραλλαγή Delta (ινδική μετάλλαξη) μπορεί να είναι δύο φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Τα περισσότερα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, αλλά οι ειδικοί λένε ότι απαιτούνται πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και συνεχείς προφυλάξεις για να αναχαιτιστεί η πανδημία καθώς εξαπλώνονται νέες παραλλαγές. Πάνω από το 55% του πορτογαλικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Co.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Πορτογαλία έχει στόχο να αποθαρρύνει τις «επικίνδυνες συμπεριφορές» και ιδιαίτερα τις συγκεντρώσεις νεότερων ανθρώπων τη νύχτα, δήλωσε η Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα, υπουργός Επικραετίας, η οποία παρουσίασε τα μέτρα την Πέμπτη. «Αυτή είναι η ώρα να ακολουθήσετε τους κανόνες, να αποφύγετε συγκεντρώσεις, να αποφύγετε πάρτι και να προσπαθήσετε να μειώσετε τα νούμερα», πρόσθεσε.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ στις 11 μ.μ. την Παρασκευή και θα εφαρμοστεί σε 19 δήμους που έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως «πολύ αυξημένο κινδύνου» του Co-19, και άλλους 26 «αυξημένου κινδύνου». Η Πορτογαλία ανέφερε σχεδόν 2.500 νέα κρούσματα την Πέμπτη, η οποία ήταν η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τον Φεβρουάριο.

Μεταξύ των 45 δήμων που θα έχουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ. είναι η πρωτεύσα Λισαβόνα, το Πόρτο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, και το Αλμπουφέιρα, ένας τουριστικός κόμβος στη νότια περιοχή του τουριστικού Αλγκάρβε. Πριν από δύο εβδομάδες, οι αρχές έκλεισαν τη Λισαβόνα για το Σαββατοκύριακο αφού η χώρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων υποθέσεων από τον Μάρτιο, με τους κατοίκους να απαγορεύονται να ταξιδεύουν βγαίνουν εκτός περιφέρειας.

Η τουριστική βιομηχανία στο Αλγκάρβε – μια παραθαλάσσια αυτοκρατορία βιλών, θέρετρων και γηπέδων γκολφ – ήλπιζε να επιστρέψει σε μια σχετική «λανονικότητα» αυτό το καλοκαίρι. Το ποσοστό ανεργίας της περιοχής βρίσκεται πάνω από 10%, σε σύγκριση με το 7,1 τοις εκατό για την Πορτογαλία στο σύνολό της.

Τα κρούσματα είχαν μειωθεί τόσο που στις αρχές του μήνα η Βρετανία ενέταξε την Πορτογαλία στην «πράσινη λίστα», επιτρέποντας στους πολίτες της να επισκέπτονται χωρίς να πρέπει να μπουν καραντίνα κατά την επιστροφή. Αλλά την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση, το Λονδίνο χτύπησε την Λισαβόνα υποβαθμίζοντας την από έναν εγκεκριμένο προορισμό διακοπών σε έναν δυνητικά επικίνδυνο χώρο μετάδοσης των παραλλαγών της νόσου Co-19.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro και New York Times

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό