22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίσκεψη Τσίπρα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» για τις ελλείψεις αναισθησιολόγων

Ειδήσεις Ελλάδα

«Σοκαριστικό» ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν έχει αναισθησιολόγους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας – «Η λίστα αναμονής χειρουργείων που παρέδωσε η κυβέρνησή του, το 2019 ήταν 2.853 χειρουργεία» απάντησε ο Θάνος Πλεύρης.

Το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» επισκέφθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, την Παρασκευή (23/09/20222), συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθό και την αναπληρώτρια τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Αφορμή για την επίσκεψη έγινε η αναστολή των τακτικών χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε σοκαριστικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν έχει αναισθησιολόγους με αποτέλεσμα περίπου 3.000 παιδιά, να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο.Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λύσεις εκ των υστέρων». Αφενός η προκήρυξη των θέσεων θα πάρει χρόνο, αφετέρου οι μετακινήσεις γιατρών θα μεταφέρουν το πρόβλημα σε άλλα νοσοκομεία, τόνισε. Στη συνέχεια συνομίλησε με εργαζόμενους για την κατάσταση στο νοσοκομείο. «Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία την ανάγκη να στηρίξουμε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, θα βρεθούμε σε καταστάσεις χειρότερες από αυτές εδώ» ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες για το ΕΣΥ.

Επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών αναισθησιολόγων

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεση επιστράτευση ιδιωτών αναισθησιολόγων για το Παίδων. «Είναι αδιανόητο να στέλνουμε εκατοντάδες παιδιά να χειρουργηθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία τη στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Άρα λοιπόν κατά την δική μας εκτίμηση, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος λύνεται μόνο μέσα από την επίταξη ειδικών αναισθησιολόγων με εμπειρία σε βρέφη, ακόμη και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Όχι ενίσχυση με πελατεία των ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά η ενίσχυση του μεγαλύτερου παιδιατρικού δημόσιου νοσοκομείου της χώρας, ακόμη και με ιδιώτες γιατρούς, όταν η ανάγκη η κοινωνική το επιτάσσει» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 2019, στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας ήταν εν υπηρεσία 16 αναισθησιολόγοι, 11 μόνιμοι και 5 επικουρικοί. Σήμερα είναι μόλις 10, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν προφανώς στις απαιτήσεις. Από την αρχή της πανδημίας άρχισαν να μειώνονται τα χειρουργεία, σχεδόν κατά 75% και να συσσωρεύονται οι ασθενείς. Και η κυβέρνηση δεν φρόντισε, ενώ γνώριζε τη μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων, να κινηθεί έγκαιρα ώστε αυτό να κινητοποιηθεί. Επαναλαμβάνω στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Κι αυτό είναι μια γροθιά στο στομάχι. Ένα ακόμη πλήγμα για την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας. Χιλιάδες παιδιά στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο να μην μπορούν να χειρουργηθούν για περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν χειρουργείου, τακτικά χειρουργεία που δεν πραγματοποιούνται. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν λύνεται με τρόπους μαγικούς, χρειάζεται όμως να υπάρξει ένα άλλο σχέδιο. Ένα άλλο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της απαξίωσης και της υποβάθμισης του ΕΣΥ. Με κίνητρα ισχυρά σε γιατρούς, προκειμένου να παίρνουν κρίσιμες ειδικότητες, αναβάθμιση του μισθολογίου, προσλήψεις».

Απάντηση Πλεύρη

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο υπουργός Υγείας. Ο Θάνος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τόνισε: «Το πρόβλημα αναμονής των χειρουργείων στο Παίδων Αγία Σοφία υπάρχει έντονα από το 2017. Εν μέσω πανδημίας και επιδείνωσης του προβλήματος έλλειψης αναισθησιολόγων, έχουμε προχωρήσει σε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα αποφασίσαμε:

– Την προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα

– Την ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου.

– Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, τον επανασχεδιασμό του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο προς ενημέρωσή του, η λίστα αναμονής χειρουργείων που παρέδωσε η κυβέρνησή του το 2019, ήταν 2.853 χειρουργεία.Το πρόβλημα έλλειψης των αναισθησιολόγων αντιμετωπίζεται με συντονισμένες ενέργειες και όχι με επικοινωνιακή εκμετάλλευση».

Υπουργείο Υγείας: Προκηρύσσονται θέσεις αναισθησιολόγων στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Παίδων «Αγία Σοφία»: «Σε κίνδυνο οι ζωές των παιδιών» προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Παίδων «Αγία Σοφία»: Έκκληση για την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό