24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίσημο: Το Zeekr X είναι ένα compact ηλεκτρικό SUV

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά τα 001 και 009, η Zeekr παρουσίασε σήμερα το τρίτο μοντέλο παραγωγής της, αποκαλύπτοντας την εξωτερική του σχεδίαση και ανακοινώνοντας το όνομά του.
Αυτό ονομάζεται Zeekr X, το οποίο είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV και -μεταξύ άλλων- θα κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωπαϊκή διαθεσιμότητα του θα ξεκινήσει από τις βόρειες χώρες, όπως η Νορβηγία και η Σουηδία, με τη Zeekr θέλει να διπλασιάσει τον όγκο των πωλήσεών της στα 140.000 οχήματα φέτος, αλλά δεν σκοπεύει να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ.

Βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα SEA της Geely. Αυτή θα χρησιμοποιηθεί και από το επερχόμενο Volvo EX30, με τα Zeekr 001 και 009 να βασίζονται σε μεγαλύτερες εκδόσεις της ίδιας αρχιτεκτονικής. Το Zeekr X έχει μήκος 4.450 χλστ., πλάτος 1.836 χλστ. και ύψος 1.572 χλστ., με το μεταξόνιο να αγγίζει τα 2.750 χλστ..

Αισθητικά, το αυτοκίνητο φέρει την υπογραφή του στούντιο σχεδιασμού της μάρκας στο Γκέτεμποργκ και διαθέτει μια εξέλιξη της σχεδιαστική γλώσσας Krypton της Zeekr, εισάγοντας μοντέρνες επιφάνειες και λεπτομέρειες υψηλής τεχνολογίας. Στο μπροστινό μέρος, το κινέζικο μοντέλο διαθέτει split LED φωτιστικά σώματα, ενώ δε διαθέτει γρίλια. Ακόμα, βλέπουμε ένα ανάγλυφο και κοντό καπό και λεπτές εισαγωγές στον προφυλακτήρα.

Το προφίλ χαρακτηρίζεται από την έλλειψη των χειρολαβών στις πόρτες και τη διαγώνια γραμμή, που εκτείνεται στα πίσω παράθυρα, καθώς και τις γυαλιστερές μαύρες πινελιές στους θόλους των τροχών, τους καθρέφτες και την οροφή. Στο πίσω μέρος βλέπουμε την LED μπάρα στα φώτα, που χωρίζεται από τα φωτιζόμενα γράμματα της Zeekr, πολλές μαύρες επενδύσεις στον πίσω προφυλακτήρα και ένα στενό πίσω παρμπρίζ, λόγω του κεκλιμένου πίσω μέρους της οροφής με την ενσωματωμένη αεροτομή.

Η Zeekr, που ανήκει στην Geely, δεν αποκάλυψε τις τεχνικές προδιαγραφές του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά είπε ότι θα επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα μέσα σε 4 δευτερόλεπτα. Αυτό το νούμερο ακούγεται παρόμοιο με τα 3,9 δευτερόλεπτα του μηχανικά σχετιζόμενου Smart #1 Brabus, το οποίο εξοπλίζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν ανά άξονα), που παράγουν συνδυαστικά 315 kW (428 ίππους). Ωστόσο, πιθανότατα η Zeekr θα προσφέρει και μια έκδοση με έναν ηλεκτροκινητήρα, απόδοσης 200 kW (272 ίππων). Το Smart #1 έχει μπαταρία 66 kWh, αλλά δεν γνωρίζουμε αν το Zeekr X θα χρησιμοποιήσει την ίδια.
Το λανσάρισμα του Zeekr X στη Κίνα έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό