23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επίθεση drone σε εργοστάσιο πυρομαχικών στο Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

Επίθεση με drones άγνωστης προέλευσης εκδηλώθηκε στη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτικό συγκρότημα πυρομαχικών κοντά στην ιρανική πόλη Ισφαχάν, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ένα εργοστάσιο πυρομαχικών του υπουργείου Άμυνας κοντά στη μητρόπολη του Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν δέχτηκε επίθεση με πολλά μικρά αεροσκάφη.

Το πρακτορείο Fars δημοσίευσε μάλιστα βίντεο από μια έκρηξη. «Δεν σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές από την επίθεση που προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές στην οροφή ενός κτιρίου και ουδείς τραυματίστηκε», γράφουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκε από την αεράμυνα και άλλα δύο εξερράγησαν. Οι αρχές δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για την πληγείσα στρατιωτική εγκατάσταση.

Το Ιράν διαθέτει πολλές εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου. Τον Απρίλιο του 2021, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι η παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 60% είχε ξεκινήσει στην τοποθεσία Νατάνς στην επαρχία Ισφαχάν.

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία

Τα τελευταία χρόνια, η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για πολλές μυστικές ενέργειες σε ιρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του επιστήμονα Μοχσέν Φακρισαντέ. Ο πυρηνικός φυσικός σκοτώθηκε σε επίθεση στο αυτοκίνητό του κοντά στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο του 2020. Ο Φακρισαντέ ήταν υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τον ρόλο του στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ισραήλ δεν σχολίασε ποτέ αυτή την επίθεση.

Οι διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν έχουν παγώσει εδώ και μήνες. Η συμφωνία είχε σκοπό να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Τη συμφωνία διαπραγματεύθηκαν  αρχικά οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και το Ιράν.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2018, υπό τον τότε πρόεδρο Τραμπ,αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία και επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη. Ως αποτέλεσμα, το Ιράν επίσης σταδιακά αποσύρθηκε από τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας και περιόρισε τις επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων του από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παγώσει και πάλι τώρα τις διαπραγματεύσεις λόγω της βίαιης καταστολής από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στο Ιράν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό