22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίθεση Σόρος σε Μέρκελ για «ειδικές συμφωνίες» για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο επενδυτής και πολιτικός ακτιβιστής Τζορτζ Σόρος έριξε την ευθύνη για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο ακριβώς στις «ειδικές συμφωνίες» της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τη Μόσχα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να είναι η «αρχή του τρίτου παγκόσμιου πολέμου» που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του πολιτισμού, προειδοποίησε ο Σόρος. Σε μια επίθεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Σόρος προειδοποίησε ότι τα αυταρχικά καθεστώτα βρίσκονται σε ανοδική πορεία και η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση.

«Η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα παραμένει υπερβολική, λόγω κυρίως των μερκαντιλιστικών πολιτικών που ακολουθούσε η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ», είπε ο Σόρος, σε ομιλία του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ την Τρίτη το βράδυ. «Είχε κάνει ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και έκανε την Κίνα τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας».

Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει στον τέταρτο μήνα της, οι κυρώσεις της ΕΕ κατά του ρωσικού πετρελαίου – πολύ λιγότερο φυσικού αερίου – παραμένουν αναποτελεσματικές. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε στο POLITICO ότι δεν αναμένεται μια συμφωνία για τέτοιες κυρώσεις όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Σόρος, του οποίου το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας προωθεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία, επαίνεσε τη φον ντερ Λάιεν για την εύρεση μιας «ισχυρής ευρωπαϊκής φωνής». Πρόσθεσε ότι ενώ ο νυν καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς εξελέγη για να συνεχίσει τις πολιτικές της Μέρκελ, «φαίνεται ότι κάνει πάντα το σωστό στο τέλος», επικαλούμενος κινήσεις για το Nord Stream 2, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο Σόρος επαίνεσε επανειλημμένα τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ήταν «πιο θαρραλέος, αν και η εξάρτηση της Ιταλίας από το φυσικό αέριο είναι σχεδόν τόσο υψηλή όσο της Γερμανίας».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό