24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίθεση στην Ιερουσαλήμ: 42 συλλήψεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε 42 συλλήψεις μετά τη φονική επίθεση που διαπράχθηκε χθες από Παλαιστίνιο ένοπλο κοντά σε συναγωγή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προχώρησε η ισραηλινή αστυνομία, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η αστυνομία συνέλαβε 42 υπόπτους για να τους ανακρίνει, ορισμένοι ανήκουν στην οικογένεια του τρομοκράτη», γνωστοποίησε συγκεκριμένα η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης από τις IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας), αποφασίστηκε να ενισχυθεί η Μεραρχία της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (Δυτική Όχθη) με ένα επιπρόσθετο τάγμα».

Χθες το βράδυ, Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ και σκότωσε 7 ανθρώπους κοντά σε συναγωγή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προτού να πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών. Η επίθεση, την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε «τρομοκρατικό συμβάν», εγείρει φόβους για κλιμάκωση της βίας, έπειτα από πολλούς μήνες έντασης στη Δυτική Όχθη που κορυφώθηκε με την επιδρομή την Πέμπτη στην Τζενίν, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι.

Εξαίρει την επίθεση η Χεζμπολάχ

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε την ώρα που οι πιστοί παρακολουθούσαν μια τελετή για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η Χεζμπολάχ, η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, εξήρε σήμερα την επίθεση σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συνέδεσε ωστόσο την επίθεση με τα προχθεσινά γεγονότα στην Τζενίν. Η μικρότερη οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ επαίνεσε επίσης την επίθεση, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη.

Δύο τραυματίες σε νέα επίθεση με δράστη έναν 13χρονο Παλαιστίνιο

Στο μεταξύ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε νέα επίθεση με πυρά σε συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με δράστη έναν 13χρονο Παλαιστίνιο. Η ισραηλινή υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (MDA), αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού, ανακοίνωσε ότι έλαβε τηλεφωνική κλήση στις 10:42 με την οποία ενημερώθηκε για «τρομοκρατική επίθεση» σε παλαιστινιακή συνοικία κοντά στην Παλαιά Πόλη. «Ένας 23χρονος άνδρας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και άλλος ένας 47χρονος σε μέτρια ως σοβαρή κατάσταση, με τραύματα από σφαίρες στο άνω μέρος του σώματος» διευκρίνισε εκπρόσωπος της MDA.

«Φτάσαμε γρήγορα στο σημείο και είδαμε δύο θύματα ένοπλης επίθεσης» ανέφερε σε ανακοίνωση ο Φάντι Ντεκιντέκ, γιατρός της MDA. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα θύματα είχαν τις αισθήσεις τους και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος «εξουδετερώθηκε», χωρίς να διευκρινίσει αν τραυματίστηκε ή είναι νεκρός, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε ότι πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντάς τον για την υποστήριξη των ΗΠΑ μετά τη χθεσινή επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «επίθεση κατά του πολιτισμένου κόσμου».

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, η οποία έγινε έπειτα από αυτήν τη «φρικτή τρομοκρατική επίθεση», όπως την χαρακτήρισε, που προκάλεσε τον θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό 10, ο Μπάιντεν υπενθύμισε «την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ» και προσέφερε όλα τα «κατάλληλα μέσα υποστήριξης», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Γκουτέρες σημείωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ζήτησε από όλους «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό