16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επίθεση κατά του Σίνζο Άμπε: Οι πρώτες αντιδράσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας στη δυτική πόλη Νάρα.

Το πυροσβεστικό σώμα της πόλης επιβεβαίωσε ότι ο Άμπε, εναντίον του οποίου άνοιξε πυρ άνδρας εφοδιασμένος με τουφέκι πισώπλατα, καθώς ο πολιτικός εκφωνούσε προεκλογική ομιλία σε ανοικτό χώρο, δεν είχε καμία ζωτική ένδειξη, βρισκόταν σε κατάσταση «καρδιοπνευμονικής ανακοπής», όταν ασθενοφόρο τον μετέφερε σε νοσοκομείο. 

Η ένοπλη επίθεση σε βάρος ενός από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της Ιαπωνίας συγκλονίζει μια κοινωνία που έχει βιώσει ελάχιστη πολιτική βία εδώ και μισό αιώνα, σχολιάζουν οι Financila Times.  Η επίθεση την Παρασκευή προκάλεσε σοκ και καταδίκη: 

Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα

Σε δηλώσεις του μετά την επίθεση, ο Κισίντα ανέφερε ότι ο Σίνζο Άμπε είναι σε κρίσιμη κατάσταση. «Αυτή τη στιγμή οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν. Ελπίζω και προσεύχομαι ότι ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε θα επιβιώσει από αυτό», είπε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την επίθεση ως «ειδεχθή πράξη», «βάρβαρη και κακόβουλη». «Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τα πιο σκληρά λόγια για να καταδικάσω αυτήν την πράξη», είπε χαρακτηριστικά, αρνούμενος όμως να σχολιάσει τον πολιτικό αντίκτυπο της επίθεσης.

Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε

«Σοκαριστικά νέα από την Ιαπωνία ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δέχθηκε πυρά – οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του και τον λαό της Ιαπωνίας αυτή τη στιγμή».

Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Γουέν

«Πιστεύω ότι όλοι είναι τόσο έκπληκτοι και λυπημένοι όσο κι εγώ. Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία είναι και οι δύο δημοκρατικές χώρες με κράτος δικαίου. Εκ μέρους της κυβέρνησής μου, θα ήθελα να καταδικάσω τις βίαιες και παράνομες πράξεις. Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε δεν είναι μόνο καλός μου φίλος, αλλά και πιστός φίλος της Ταϊβάν. Υποστηρίζει την Ταϊβάν για πολλά χρόνια και δεν χαράμισε καμία προσπάθεια για να προωθήσει την πρόοδο των σχέσεων Ταϊβάν-Ιαπωνίας».

Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον

«Απολύτως αποτροπιασμένος και λυπημένος άκουσα για την απεχθή επίθεση στον Σίνζο Άμπε. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του και τους αγαπημένους του».

Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι

«Βαθιά στενοχωρημένος από την επίθεση στον αγαπημένο μου φίλο Άμπε. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί του, την οικογένειά του και τον λαό της Ιαπωνίας».

Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν

«Βαθιά συγκλονισμένη που άκουσα τα νέα για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε. Ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που γνώρισα όταν έγινα πρωθυπουργός». «Ήταν βαθιά αφοσιωμένος στο ρόλο του αλλά επίσης γενναιόδωρος και ευγενικός. Οι σκέψεις μου είναι με τη γυναίκα του και τον λαό της Ιαπωνίας. Γεγονότα όπως αυτό μας ταρακουνούν όλους μέχρι το μεδούλι».

Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας

«Είμαι σοκαρισμένη και λυπημένη που ακούω για τον πυροβολισμό του Σίνζο Άμπε. Αυτή η βία είναι επίσης μια επίθεση ενάντια στην ίδια την ιδέα της δημοκρατίας. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας, τους αγαπημένους σας και όλους τους ανθρώπους της Ιαπωνίας». 

Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λι Χσιέν Λουνγκ

Χαρακτήρισε τον Άμπε ως «καλό φίλο της Σιγκαπούρης». «Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Άμπε Σίνζο πυροβολήθηκε στην επαρχία Νάρα σήμερα το πρωί. Αυτή είναι μια παράλογη πράξη βίας». 

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

«Σοκαρισμένος και λυπημένος από τη δειλή επίθεση στον Σίνζο Άμπε ενώ εκτελούσε τα επαγγελματικά του καθήκοντα». «Πραγματικός φίλος, σκληρός υπερασπιστής της πολυμερούς τάξης και των δημοκρατικών αξιών. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του λαού της Ιαπωνίας και του [πρωθυπουργού] Φουμίο Κισίντα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς». 

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Αγαπητέ Σίνζο ‘Αμπε μείνε δυνατός! Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένειά σου και τον λαό της Ιαπωνίας».

Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

«Οι σκέψεις μας, οι προσευχές μας είναι μαζί του, με την οικογένειά του, με τον λαό της Ιαπωνίας», είπε ο Μπλίνκεν στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στο Μπαλί. «Αυτή είναι μια πολύ, πολύ θλιβερή στιγμή. Και περιμένουμε νέα από την Ιαπωνία».

Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ

«Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από αυτή την απόπειρα δολοφονίας. Το έμαθα κατά τη διάρκεια της συνάντησης (των ΥΠΕΞ της G20). Ήμουν ο πρώτος που ξεκίνησα την ομιλία εκφράζοντας τη λύπη μου στον Ιάπωνα συνάδελφό μου για αυτό που συνέβη. Μάλλον θα γίνει έρευνα. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω».

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν

Η Κίνα δήλωσε «συγκλονισμένη» από την επίθεση νωρίτερα σήμερα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και εξέφρασε τη «συμπάθειά» της στην οικογένειά του.«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης και ελπίζουμε ότι θα διαφύγει τον κίνδυνο και ότι θα αναρρώσει το συντομότερο», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ο Ζάο Λιζιάν.

Υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι

«Η υπουργός εξέφρασε τη συμπάθειά της στο όνομα των υπουργών Εξωτερικών της G20 στον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών», είπε ο εκπρόσωπος της υπουργού Εξωτερικών της Ινδονησίας.

Αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνιουελ

«Είμαστε όλοι θλιμμένοι και σοκαρισμένοι για την επίθεση με σφαίρες εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Άμπε Σίνζο. Ο Άμπε-σαν υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης της Ιαπωνίας και αταλάντευτος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός λαός προσεύχονται να είναι καλά ο Άμπε-σαν, η οικογένειά του και ο ιαπωνικός λαός».

Ρώσος πρεσβευτής στην Ιαπωνία, Μικάιλ Γκαλουζίν

«Προσευχόμαστε για την υγεία του πρώην πρωθυπουργού της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε. Καταδικάζουμε έντονα τη βάρβαρη απόπειρα κατά της ζωής του».

Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από την «αποτρόπαιη» επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και διαβεβαίωσε πως η συμμαχία, της οποίας το Τόκιο είναι στενός σύμμαχος, «βρίσκεται στο πλευρό» των Ιαπώνων και της κυβέρνησής τους. «Βαθιά συγκλονισμένος από την αποτρόπαιη επίθεση εναντίον του Σίνζο Άμπε την ώρα που απευθυνόταν σε ψηφοφόρους. Οι σκέψεις μου στρέφονται σ’ αυτόν και στην οικογένειά του. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό του λαού του στενού εταίρου μας, της Ιαπωνίας, και του πρωθυπουργού της Φουμίο Κισίντα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό