24.2 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι, πότε και πόσα χρήματα θα λάβουν – Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Με το περυσινό μοντέλο για τους δικαιούχους, τα κριτήρια, τα ποσά και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με το ύψος του να κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τη περιοχή που βρίσκεται η κατοικία σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.

Για τη χορήγηση του επιδόματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μαζί με τα σχετικά παραστατικά για τις αγορές πετρελαίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου και τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους σε τρείς φάσεις, το Δεκέμβριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο ανάλογα με την υποβολή των παραστατικών και την εκκαθάριση των αγορών. Από τα 237 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό κονδύλι τα 189 εκατ. θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως το τέλος του έτους.

Αναλυτικότερα για το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2024-2025 ισχύουν τα εξής:

Δικαιούχοι

Φυσικά πρόσωπα τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

-Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου

-Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

-Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

-Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

– Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν ετήσιο τζίρο πάνω από 80.000 ευρώ

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

-Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Έτσι με 1 παιδί το όριο διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, με 2 παιδιά σε 34.000 ευρώ, με τρία παιδιά σε 39.000 ευρώ κοκ

-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ύψος επιδόματος

Το βασικό ποσό ανέρχεται σε 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία προσαυξανόμενο κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το ποσό δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των 100 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Σε οικισμούς που ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας το ύψος του επιδόματος, προσαυξάνεται κατά ποσοστό 25% και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 1000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του δικαιούμενου επιδόματος από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και την 31η Μαρτίου 2025 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2024 που ξεκινάει η διάθεσή του.

Ημερολόγιο πληρωμών

– έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου του 2024. Στους παλαιούς δικαιούχους σαν προκαταβολή θα πληρωθεί όλο το ποσό που έχουν λάβει την περσινή περίοδο.

-έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2025.

– έως τις 28 Απριλίου 2025 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2025 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2025.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό