15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει την Παρασκευή η προθεσμία για τις αιτήσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Όπως υπολογίζεται περίπου 300.000 δικαιούχοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη αιτήσεις

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τέσσερα εικοσιτετράωρα μαζί με αυτό που διανύουμε απέμειναν για πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τις δηλώσεις του επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΑΑΔΕ , την δήλωση έχουν ήδη υποβάλει περισσότερα από 1.020.000 νοικοκυριά, το οποίο σημάινει ότι απόμένουν κάτι λιγότερο από 300.000 δικαιούχοι – σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών- που ακόμη δεν έχουν …πατήσει το κουμπί της υποβολής. Πέρυσι οι δικαιούχοι δεν είχαν ξεπεράσει τις 880.000.

Το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι δικαιούχοι έχει βεβαίως να κάνει με το γεγονός ότι η τιμή στην οποία διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ χαμηλότερη από ότι αρχικά αναμενόταν. Αυτό οφείλεται αφενός στην πτώση των διεθνών τιμών που , ώ του θαύματος!, έχουν περάσει στην αντλία και αφετέρου η διπλή επιδότηση , των 25 λεπτών από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και των 7 λεπτών από τα διυλιστήρια που έτρεξε όλο το Νοέμβριο και μειώθηκε στο μισό, 3,5 λεπτά , για τον Δεκέμβριο. Οι παράγοντες αυτοί έφεραν την τιμή στο 1,179€/λίτρο από 1,41€/λίτρο την πρώτη μέρα διάθεσης.Αυτό σημαίνει ότι μια παραγγελία 1000 λίτρων κοστίζει αυτές τις ημέρες 231€ ή 16% περίπου χαμηλότερα κι άρα όσοι δεν βιάστηκαν και περίμεναν, κέρδισαν.

Όσοι δεν υποβάλουν αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου , καταχωρώντας τα απαραίτητα παραστατικά δεν μπορούν να τα πληρωθούν στις 21 Δεκεμβρίου όταν θα γίνει και η πρώτη πληρωμή. Αν είναι παλιοί δικαιούχοι θα πάρουν μόνο αυτόματα το περσινό ποσό ως προκαταβολή με βάση την περσινή τους κατανάλωση. Αν είναι καινούριοι όμως δεν θα λάβουν τίποτε. Επόμενο σετ ημερομηνιών είναι η καταχώρηση έως τις 15 Ιανουαρίου των ποσοτήτων που θα έχουν αγοράστεί έως τις 31 Ιανουαρίου. Η πληρωμή της δεύτερης αυτής δόσης θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου. Μια τρίτη δόση θα δοθεί στο τέλος Απριλίου για τις ποσότητες που θα έχουν αγοραστεί έως το τέλος Μαρτίου.

Το ύψος του επιδόματος φέτος κυμαίνεται από 100-800€ (1000€ για πολύ ορεινές περιοχές) , ποσά τα οποία διπλασιάζονται για όσους στραφούν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίδομα λαμβάνουν φέτος και όσοι καταθέσουν αποδείξεις ή λογαριασμούς για φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και φυσικά φυσικό αέριο.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι εξαιρετικά απλή για όσους μένουν σε μονοκατοικία ή έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία. Μπαίνοντας στο MyΘέρμανση δηλώνουν ότι λειτουργούν ως δικαιούχοι και στη συνέχεια ακολουθούν τα εξής βήματα :

-Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet

-Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»

-Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)

-Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος

-Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»

-Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)

-Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Στις περιπτώσεις κοινής προμήθειας για πολυκατοικία, θα πρέπει να οριστεί διαχειριστής ο οποίος αναλαμβάνει – σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ – για την πολυκατοικία να εισάγει τα στοιχεία κάθε διαμερίσματος και τα χιλιοστά συμμετοχής στις δαπάνες θέρμανσης καθενός από αυτά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό