16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίδειξη ισχύος από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην τελική φάση των ρυθμίσεων των συστημάτων του και της βαθμονόμησης των οργάνων του βρίσκεται το James Webb, το το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Οι δοκιμές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ρυθμίσεων αποκαλύπτουν τις τεράστιες δυνατότητες του τηλεσκοπίου και προκαλούν ενθουσιασμό και ανυπομονησία στην επιστημονική κοινότητα για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει. 

Ενδεικτικό του τι μπορούμε να περιμένουμε από το James Webb είναι η εικόνα που κατέγραψε στο πλαίσιο των δοκιμών από μια περιοχή του Μέγα Νέφους του Μαγγελάνου, ενός μικρού σε μέγεθος γειτονικού γαλαξία δορυφόρου του δικού μας γαλαξία. Την ίδια ακριβώς περιοχή είχε καταγράψει και το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer. H NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις δύο εικόνες με τη σύγκριση να πιστοποιεί την τεχνολογική υπεροχή του James Webb και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτό. 

Η θολή εικόνα του Spitzer δίνει τη θέση της σε μια υψηλής ποιότητας και ανάλυσης εικόνα όπου καταγράφονται πολλές λεπτομέρειες όπως το διαστρικό αέριο τη σύσταση και τα χαρακτηριστικά του οποίου μπορούν οι επιστήμονες να μελετήσουν και να ανακαλύψουν άγνωστα στοιχεία για τη γέννηση των άστρων και των πρωτοπλανητικών συστημάτων. 

Το James Webb βρίσκεται 1,5 εκατομμύριο χλμ. από τη Γη, σε ένα σημείο ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο που του προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες παρατηρήσης. Από αυτό το σημείο θα μπορεί να λειτουργεί στο σκοτάδι και σε χαμηλή θερμοκρασία συνθήκες που είναι απαραίτητες για να γίνουν μεγάλου εύρους και καλής ποιότητας παρατηρήσεις. 

Το τηλεσκόπιο αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνες του κάποια στιγμή εντός του καλοκαιριού και είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιήσει ένα πλήθος ανακαλύψεων σε πολλούς τομείς. Θα εξερευνήσει με πρωτοφανή λεπτομέρεια το Σύμπαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του. Θα μπορεί να διεισδύει σε περιοχές και κοσμικές δομές που τα σημερινά τεχνικά μέσα που διαθέτουμε δεν μπορούν ενώ επίσης θα μπορεί να αναλύει τις συνθήκες εξωπλανητών και να διαπιστώνει αν διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μάθουμε νέα στοιχεία για τη γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος, τον σχηματισμό των άστρων και των πλανητών ενώ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και πολλές ακόμη ανακαλύψεις τις οποίες δεν αναμένουμε και δεν έχουμε καν σκεφτεί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό