24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επέτειοι – Μια επιβεβλημένη συγγνώμη – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία και 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Οι επέτειοι αποτελούν μια ευκαιρία για απότιση τιμής στους πρωταγωνιστές, αλλά και σε όλους τους Έλληνες που αγωνίσθηκαν για τα εθνικά ιδανικά, για περισυλλογή και αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Στα 2.500 χρόνια παρουσίας των Ελλήνων σε αυτήν τη γωνιά της γης βιώθηκαν ένδοξες περίοδοι και εθνικές καταστροφές.

Φρανς Τίμερμανς – «Αν η πράσινη μετάβαση δεν είναι δίκαιη, δεν θα υλοποιηθεί»

Η υπενθύμιση των μελανών στιγμών του ιστορικού παρελθόντος μας είναι αυτονόητα επιβεβλημένη. Μας οδηγεί στην αυτογνωσία και στην αποφυγή λαθών στο μέλλον.

Μας εμπνέει να ζυγίζουμε τους λόγους μας και τις πράξεις μας. Μας αποτρέπει να υποτιμούμε τις αρετές που μας λείπουν. Μας αυξάνει το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να μας διακρίνει απέναντι στον εαυτόν μας και στους συμπολίτες μας. Αποτελεί επίσης μια δημόσια συγγνώμη ενώπιον της Ιστορίας από εμάς τους επιγόνους.

Ας ενθυμηθούμε λοιπόν ότι:

Κατηγορήσαμε για δωροδοκία τον Αριστείδη τον Δίκαιο και ανεξίκακο, στρατηγό στις μάχες του Μαραθώνα και των Πλαταιών και πολιτικό και τον εξορίσαμε στην Αίγινα.Εξοστρακίσαμε στο Άργος τον Θεμιστοκλή, τον νικητή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, κύριο συντελεστή της σωτηρίας της αρχαίας Ελλάδας, αναγκάζοντάς τον να φύγει στην Μικρά Ασία.Κατηγορήσαμε την Ασπασία τη σύζυγο του Περικλή για να τον ταπεινώσουμε.Επιβάλαμε στον νικητή του Μαραθώνα τον στρατηγό Μιλτιάδη τεράστιο πρόστιμο 50 τάλαντα για την αποτυχημένη εκστρατεία των Αθηναίων στην Πάρο.Κατηγορήσαμε άδικα για δωροδοκία τον στρατηγό Κίμωνα, γιό του Μιλτιάδη, και αργότερα τον εξοστρακίσαμε.Κατηγορήσαμε άδικα για κατάχρηση τον Γλύπτη του Παρθενώνα Φειδία, απεβίωσε στη φυλακή.Κατηγορήσαμε το Φιλόσοφο και Αστρονόμο Αναξαγόρα για ασέβεια σε σχέση με τις απόψεις του και τον οδηγήσαμε στην εξορία.Οργανώσαμε ψευδή και άδικη κατηγορία του Φιλόσοφου Σωκράτη και τον αναγκάσαμε να πιει το κώνειο.Οργανώσαμε ψευδή κατηγορία «επί ασεβεία» του Φιλόσοφου Αριστοτέλη και τον αναγκάσαμε να φύγει στην Εύβοια, όπου απεβίωσε από τη θλίψη και την αδικία.Κάψαμε δημόσια τα βιβλία του Φιλόσοφου – Σοφιστή Πρωταγόρα τον καταδικάσαμε για αθεΐα και τον οδηγήσαμε σε εξορία στην Σικελία, το πλοίο του ναυάγησε και πνίγηκε.Εμποδίσαμε 2 φορές το ρήτορα Δημοσθένη – έπασχε από διαταραχή του λόγου – να μιλήσει στην Εκκλησία του Δήμου. Έτσι τον πληγώσαμε και τον ταπεινώσαμε. Τον εξορίσαμε -πρόσκαιρα – από την Αθήνα. Τον αποκαταστήσαμε με καθυστέρηση 42 ετών μετά το θάνατό του.Απαγορεύσαμε για ένα έτος στον φιλόσοφο Θεόφραστο τον Λέσβιο – τον ιδρυτή της Περιπατικής Σχολής – τη διδασκαλία της φιλοσοφίας του στην Αθήνα και τον αναγκάσαμε σε πρόσκαιρη εξορία.Φυλακίσαμε το 1825 και το 1833 τον Αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον ελευθερωτή της Ελλάδας.Δολοφονήσαμε τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.Καταψηφίσαμε το 1895 τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον πλέον εκσυγχρονιστή Πρωθυπουργό.Αποπειραθήκαμε να δολοφονήσουμε το 1920 και το 1935 τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον δημιουργό της Ελλάδας των πέντε Θαλασσών και των δύο Ηπείρων.Δολοφονήσαμε το 1920 τον ευπατρίδη και οραματιστή Ίωνα Δραγούμη.

Όλες αυτές οι αποφάσεις μας δεν μας στέρησαν την παγκόσμια αναγνώριση για τα έργα τέχνης, αρχιτεκτονικής, φιλοσοφίας, επιστήμης και λογοτεχνίας. Η συνεισφορά και η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα είναι κτήμα ες αεί. Μας στέρησαν όμως εθνική κυριαρχία, ευημερία, ματαίωσαν εθνικές προσπάθειες, οδήγησαν σε εμφύλιες διαμάχες.

*Ο κ. Μανώλης Αντωνόπουλος είναι Δικηγόρος – DEA στο δημόσιο δίκαιο Παν. René Descartes (PARIS V), πτυχιούχος πολιτικών επιστημών

Lockdown – Οι 10.000 ψυχιατρικοί εγκλεισμοί και το προφίλ του εγκλήματος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό