24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών – Το Ozempic μεταξύ 105 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην απόφαση να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές 105 φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη οδηγήθηκε ο ΕΟΦ. Ανάμεσα τους γνωστές αντιβιώσεις, αλλά και φάρμακα διαχείρισης του διαβήτη και συγκεκριμένα το γνωστό σκεύασμα σεμαγλουτίδης (Ozempic).

Σύμφωνα με το News4Health, την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για 105 φάρμακα, μετά από αξιολόγηση των δεδομένων γύρω από την επάρκεια του στην αγορά, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η απαγόρευση αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

Κατά τη διάρκεια ισχύος της εν λόγω απόφασης απαγορεύεται και η αποθεματοποίηση των φαρμάκων αυτών.

«Η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (Φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με την ζήτηση και την νόμιμη συνταγογράφηση τους, είναι επιβεβλημένη», σημειώνει ο ΕΟΦ.

Στη λίστα με τα 105 φάρμακα που δεν κυκλοφορούν σε επαρκείς ποσότητες στην ελληνική αγορά είναι των φαρμάκων χωρίς επάρκεια στην ελληνική αγορά είναι μορφές ινσουλίνης και άλλων φαρμάκων διαχείρισης του διαβήτη, όπως το γνωστό σκεύασμα σεμαγλουτιδης, αντιβιοτικά, ηπαρίνες (αντιθρομβωτικά), αντιυπερτασικά, ορμονοθεραπείες, φάρμακα για την Πάρκινσον, εισπνεομενα για το άσθμα κλπ.

Δείτε παρακάτω την απόφαση του ΕΟΦ:

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό