27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα, 26 Ιουλίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Παρασκευή, 26 Ιουλίου σήμερα, και η Ορθόδοξη Εκκλησία, γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος της Ρωμαίας.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται επίσης η μνήμη του Αγίου Ερμολάου του Ιερομάρτυρα, της Αγίας Ωραιοζήλης και της Αγίας Ιερουσαλήμ.

Ο βίος της Αγίας Παρασκευής

Από τις μεγαλύτερες Αγίες του Χριστιανισμού, τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Έζησε στη Ρώμη κατά το 2ο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας του Αδριανού (βασιλεία 117-138 μ.Χ.). Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Ήταν μοναχοπαίδι. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε.

Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή στη Ρώμη και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ’ οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

Τα φρικτά βασανιστήρια και η θεραπεία του Αντωνίνου

Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο. Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί την θρησκεία της και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγήθηκε σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση.

Ο Αντωνίνος διέταξε να τη ρίξουν σε ένα καζάνι, όπου όμως η Αγία έμενε αλώβητη. Αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο και έτσι την άφησε ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της.

Το τέλος

Μετά από χρόνια ο Μάρκος Αυρήλιος εξαπέλυσε νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά. Πέρασε και πάλι από διάφορα βασανιστήρια. Πέθανε δια αποκεφαλισμού.

Σε ποιους λέμε σήμερα «χρόνια πολλά»

Την ονομαστική τους εορτή έχουν σήμερα οι:

Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, ΕρμοκράτηςΠαρασκευή, Βούλα, Εβίτα, Βιβή, Βέτα, Παρασκευάς, Πάρης, ΠαράσχοςΈρση.ΙερουσαλήμΩραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό