19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών – Αναστολή προθεσμιών με τροπολογία

Ειδήσεις Ελλάδα

Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. 

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» εισάγεται η αναστολή των προθεσμιών για την υποβολή πρότασης εκ μέρους των πιστωτών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών κατά τον μήνα Αύγουστο. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι στην αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων της περιουσίας του οφειλέτη, δεν συνυπολογίζεται το διάστημα 1-31 Αυγούστου, εφόσον αναστέλλονται οι προθεσμίες για την υποβολή πρότασης ρύθμισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Με την τροπολογία συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» ως προς την προθεσμία για την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης και την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης των συμμετεχόντων πιστωτών.

Συγκεκριμένα, για το πρώτο έτος εφαρμογής του εν λόγω νόμου (με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιουνίου 2021):

α) εισάγεται η αναστολή των προθεσμιών για την υποβολή πρότασης εκ μέρους των πιστωτών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών κατά τον μήνα Αύγουστο, κατά τα ειδικώς οριζόμενα και

β) διευκρινίζεται ότι στην αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων της περιουσίας του οφειλέτη, δεν συνυπολογίζεται ο μήνας Αύγουστος, εφόσον συντρέχει περίπτωση αναστολής των προθεσμιών για την υποβολή πρότασης ρύθμισης, κατ΄ αναλογία με τα ισχύοντα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

«Τροποποιήσεις διατάξεων για την πρόληψη της αφερεγγυότητας – Τροποποιήσεις διατάξεων Βιβλίου Πρώτου ν. 4738/2020

1. Στο άρθρο 16 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), προστίθεται τελευταίο εδάφιο και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Αν δεν υπογραφεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η διαδικασία θεωρείται περατωθείσα ως άκαρπη. Η προθεσμία αυτή ισχύει και στην περίπτωση υποβολής σε διαμεσολάβηση σύμφωνα με το άρθρο 15. Σε περίπτωση που τίθεται από αρμόδια υπηρεσία προθεσμία θεραπείας κατά την περ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 21, η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται για δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, εντός της προθεσμίας του παρόντος άρθρου, οι συμμετέχοντες πιστωτές, που είναι χρηματοδοτικοί φορείς, έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν την αίτηση του οφειλέτη και να μην καταθέσουν πρόταση ρύθμισης. Με την κοινοποίηση της απόρριψης η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης περαιώνεται άμεσα ως άκαρπη. Για το πρώτο έτος εφαρμογής του νόμου, εάν στην κατά τα ανωτέρω δίμηνη προθεσμία μεσολαβεί ο μήνας Αύγουστος, εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 2 του άρθρου 147 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Α’ 182, π.δ. 503/1985) και το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου δεν συνυπολογίζεται».

2. Στο άρθρο 18 του ν. 4738/2020, μετά το πρώτο εδάφιο προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την με οποιονδήποτε τρόπο περάτωση της διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 16 αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη, καθώς και η ποινική δίωξη για τα αδικήματα του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α΄ 43) και του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α΄ 136) αναφορικά με της οφειλές, των οποίων ζητείται η ρύθμιση. Για το πρώτο έτος εφαρμογής του νόμου, εάν συντρέξει περίπτωση αναστολής της προθεσμίας για το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το άρθρο 16, το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου δεν συνυπολογίζεται στην αναστολή. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος, χωρίς να ισχύει ο χρονικός περιορισμός της παρ. 2 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα. Η αναστολή της παρούσας δεν καταλαμβάνει την διενέργεια πλειστηριασμού ο οποίος έχει προγραμματισθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη, καθώς και οποιαδήποτε διαδικαστική ενέργεια προπαρασκευαστική της διενέργειας πλειστηριασμού από ενέγγυο πιστωτή (περιλαμβανομένης και της κατάσχεσης). Η αναστολή παύει με την τυχόν κοινοποίηση προς τον οφειλέτη της απόφασης μη υποβολής πρότασης συμφωνίας αναδιάρθρωσης ή με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο απόρριψη της αίτησης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο .

Γιατί νοσούν οι πλήρως εμβολιασμένοι – Τι λένε Μαγιορκίνης, Δημόπουλος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό