17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εξαφανίζονται μαζικά τα είδη των πτηνών εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η περιβαλλοντική οργάνωση BirdLife που μετρά ένα αιώνα ύπαρξης και ασχολείται όπως είναι ευνόητο με την ζωή των πτηνών στον πλανήτη δημοσίευσε μια έκθεση για την κατάσταση που βιώνουν τα πτηνά στον πλανήτη. Όπως αναμενόταν άλλωστε τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ευχάριστα για το παρόν και το μέλλον των πτηνών στη Γη. Όπως συμβαίνει με τη χλωρίδα αλλά και τη ζωή στη θάλασσα και τη στεριά έτσι και τα όντα που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στους αιθέρες αντιμετωπίζουν τις αρνητικές για αυτά συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας σε διάφορα επίπεδα.

Σύμφωνα με την έκθεση οι πληθυσμοί του 49% των ειδών πτηνών παρουσιάζει αξιοσημείωτη μείωση. Μόλις το 6% των ειδών πτηνών παρουσιάζει αύξηση των πληθυσμών τους τα τελευταία τέσσερα έτη. Ένα στα οκτώ είδη πτηνών (περίπου 1,400 είδη) αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαφάνισης. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Βόρειο Αμερική έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 50 έτη περίπου τρία δισ. πτηνά μεγάλο ποσοστό των οποίων εκτιμάται ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια.  

«Έχουν εξαφανιστεί περισσότερα από 160 είδη πτηνών τα τελευταία 500 έτη και ο ρυθμός εξαφάνισης επιταχύνεται. Ιστορικά οι εξαφανίσεις ειδών συνέβαιναν σε νησιά αλλά πλέον εξελίσσεται κύμα εξαφάνισης και στις ηπειρωτικές περιοχές αφού οι περιοχές που ζουν πτηνά καταστρέφονται συστηματικά με αποτέλεσμα τα είδη των πτηνών να κινούνται ταχύτερα προς μια πορεία εξαφάνισης τους» αναφέρει η Λούσι Χάσκελ, Επιστημονική Επικεφαλής της Birdlife. Η οργάνωση αναφέρει ότι τα πτηνά εξαφανίζονται εξαιτίας ενός συνδυασμού ενεργειών του ανθρώπου που καταστρέφουν ή μολύνουν περιβάλλον στο οποίο ζουν. 

Naftemporiki.gr

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό