31.6 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Ενώπιος ενωπίω για Μπάιντεν-Τραμπ – Τα ζητήματα που διακυβεύονται στο ντιμπέιτ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουνίου, στην Ατλάντα, οι δυο αντίπαλοι υποψήφιοι για την Αμερικανική προεδρία, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση που θα παρουσιαστεί από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναμένεται να είναι άκρως εκρηκτική καθώς οι δυο αντίπαλοι έχουν ανταλλάξει στο πρόσφατο παρελθόν αιχμές ο ένας για τον άλλο.

Μάλιστα σημειώνεται ότι οι δυο άνδρες δεν έχουν συναντηθεί σε τηλεοπτικό πλατό από τις εκλογές του 2020. Τότε, αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία.

Φέτος, το διακύβευμα είναι υψηλό καθώς και οι δύο άνδρες προσπαθούν να πείσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι αξίζουν την ψήφο τους τον προσεχή Νοέμβριο.

Όπως σημειώνει το CNN, τα πολιτικά ντιμπέιτ δεν δείχνουν πάντα τον νικητή. Αλλά η ένταση γύρω από τη φετινή πρώτη συζήτηση, που διεξάγεται νωρίτερα από το κανονικό, είναι αισθητή.

«Όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να τις επηρεάσει ένα ντιμπέιτ», αναφέρει ο Άαρον Καλ, διευθυντής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος έχει διεξαγάγει μια εις βάθος μελέτη για κάθε προεδρικό ντιμπέιτ.

«Πολλές φορές αυτά τα λάθη επιβεβαιώνουν μια καρικατούρα ενός από τους συγκεκριμένους υποψηφίους που υπήρχε πριν συμβεί».

Τι περιμένουν οι Αμερικανοί πολίτες

Η συζήτηση έρχεται σε μια στιγμή που πολλοί Αμερικανοί αναζητούν μέτρα ανακούφισης από τον πληθωρισμό στη χώρα. Επιπρόσθετα, το ζήτημα που απασχόλησε όλο το περασμένο διάστημα και δίχασε τη χώρα ήταν ο νόμος περί αμβλώσεων που στηρίχθηκε αφενός από το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά ήταν ψηλά στην πολιτική ατζέντα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Τρίτον, οι βαθιές διαφορές σχετικά με τη μεταναστευτική και την εξωτερική πολιτική σε έναν κόσμο γεμάτο νέες προκλήσεις για την ισχύ των ΗΠΑ θα αποτελέσουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και αναμένεται να φουντώσει τη συζήτηση ανάμεσα στους δυο άσπονδους πολιτικούς αντιπάλους.

Η πρόσφατη εκλογική κούρσα έχει αφήσει εκατομμύρια Αμερικανούς δυσαρεστημένους με την επιλογή που προσφέρουν οι δύο ηλικιωμένοι υποψήφιοι. Μάλιστα μεγάλη συζήτηση γίνεται στο γεγονός ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ αποξενώνουν τους περισσότερους ψηφοφόρους παρά τους προσελκύουν με τις προτάσεις τους.

Μάχη στήθος με στήθος

Όπως σημειώνει το CNN, φέτος το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από ποτέ λόγω της προσπάθειας του Τραμπ να διαταράξει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας η οποία, όπως υποστηρίζει, βασίζεται σε ψευδείς ισχυρισμούς για νοθεία στις εκλογές του 2020. Μάλιστα, έχει υποσχεθεί ότι εάν εκλεγεί ξανά πρόεδρος θα πάρει προσωπική εκδίκηση.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανικό λαό ότι η επιλογή Τραμπ είναι επικίνδυνη στηρίζοντας το επιχείρημά του στην εισβολή των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. «Η ενσάρκωση της απειλής επιστρέφει», είπε μια πηγή Μπάιντεν.

Οι φόβοι των Δημοκρατικών

Έντονη, όμως, ανησυχία έχουν προκαλέσει στους κόλπους της Δημοκρατικής παράταξης οι εμφανίσεις του νυν Αμερικανού Προέδρου που τον δείχνουν να τα έχει χαμένα. Αυτό που επιθυμεί το επιτελείο Μπάιντεν είναι ο 81χρονος υποψήφιος να μπορέσει να επιδείξει ζωντάνια και ετοιμότητα στο τηλεοπτικό στούντιο προκειμένου να μπορέσει να πείσει περισσότερους ψηφοφόρους.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο γιος του, Χάντερ, καταδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης τρομοκρατεί το επιτελείο παρά τις διαβεβαιώσεις του Μπάιντεν ότι θα σεβαστεί το γράμμα του νόμου

Η προετοιμασία του Τραμπ

Αξιόλογο είναι το γεγονός ότι ο 78χρονος υποψήφιος με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα βγαίνει από μια δικαστική διαμάχη που έχασε το οποίο όμως αμφισβητεί καθώς θεωρεί ότι όλη η υπόθεση αποτελεί συμπαιγνία εναντίον του ενόψει των εκλογών.

Σημειώνεται δε, ότι, για τους Αμερικανούς, η διακυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίστηκε από αρκετά ψεύδη. Μάλιστα, οι ανορθόδοξες προσεγγίσεις του στην πολιτική σκακιέρα της χώρας επί τέσσερα χρόνια σηματοδότησαν την εικόνα χάους, τη διχόνοια  κάτι που οι υποστηρικτές θέλουν να αποκαταστήσουν.

Ο πρώην επικοινωνιολόγος του Μπαράκ Ομπάμα, Τέρρυ Σούπλατ, ανέφερε ότι τα πετυχημένα ντιμπέιτ αφηγούνται μια συνεκτική ιστορία για το πού βρίσκεται η χώρα και πού πηγαίνει.

«Είναι μια ιστορία για τον εαυτό σου. Γιατί είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος. Γιατί ο άλλος υποψήφιος δεν είναι ικανός. Και είναι μια ιστορία για το μέλλον. Κάθε εκλογή αφορά το μέλλον. Είναι μια επιλογή για το μέλλον», ανέφερε στο CNN.

Όπως σημειώνουν συντάκτες του CNN, oύτε ο Τραμπ ούτε ο Μπάιντεν έχουν μέχρι στιγμής εκπληρώσει αυτόν τον στόχο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό