21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και … ακρίβεια «φουσκώνουν» τα κρατικά ταμεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο το οποίο πάντως γνωρίζει και το λέει και φωναχτά, ότι η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος Αύγουστο μήνα υπό αυτές τις συνθήκες είναι μια καθαρά συγκυριακή εξέλιξη.

Του Χρυσόστομου Τσουφη

Συγκυριακό μεν, πρωτογενές πλεόνασμα δε και μάλιστα διευρυμένο σε σχέση με τα πρώτα στοιχεία. Τα τελικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 8μηνο δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 19 εκατ€ (έναντι 10 εκατ€ στην πρώτη ανακοίνωση) όταν ο στόχος που είχε τεθεί ήταν για έλλειμμα 5,94 δισ€.

Το αποτέλεσμα αυτό έχει την εξήγηση του στην ιλιγγιώδη πορεία των εσόδων και φυσικά γέμισε με χαμόγελα το οικονομικό επιτελείο το οποίο πάντως γνωρίζει και το λέει και φωναχτά ότι η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος Αύγουστο μήνα υπό αυτές τις συνθήκες είναι μια καθαρά συγκυριακή εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση τα φορολογικά έσοδα τον Αύγουστο κατέγραψαν αύξηση 1,3 δισ€ ή 30,1% έναντι του στόχου. Συνολικά τους πρώτους 8 μήνες του έτους στα κρατικά ταμεία έχουν μπει 5,5 δισ€ περισσότερα φορολογικά έσοδα από όσα εκτιμούσαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η εικόνα αυτή οφείλεται σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου:

Στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022
Στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022
Στην ταχύτερη είσπραξη του ΕΝΦΙΑ
Στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους

Τα στοιχεία δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η ενεργειακή κι όχι μόνο ακρίβεια γεμίζει τα ταμεία του κράτους.

Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 1,45 δισ€ έναντι των στόχων. Η υπεραπόδοση στα καύσιμα είναι 317 εκατ€ και 1,1 δισ€ στα υπόλοιπα προϊόντα κι υπηρεσίες.

Η υπεραπόδοση του ΦΠΑ καλύπτει την “χασούρα” 184 εκατ€ των εσόδων από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα ο οποίος είναι μοναδιαίος φόρος κι όχι αναλογικός, επιβάλλεται δηλαδή ως σταθερό ποσό σε κάθε λίτρο που αγοράζεται , σε κάθε Kwh που καταναλώνεται. Το ότι τα έσοδα αυτής της κατηγορίας υπολείπονται δείχνει ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί.

Υπερτριπλάσια των εκτιμήσεων είναι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ – 2 δισ€ έναντι εκτιμήσεων για 680 εκατ€ -, γεγονός αναμενόμενο καθώς μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022 είχαν εισπραχθεί 4 από τις 8 δόσεις και οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Εξαιρετική πορεία καταγράφουν και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος καθώς οι φορολογούμενοι επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη υπευθυνότητα. Συνολικά η υπεραπόδοση αγγίζει τα 1,76 δισ€. 944 εκατ€ προέρχονται από τους φόρους των φυσικών προσώπων και 710 εκατ€ των επιχειρήσεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό