19.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εντοπισμός ασθενειών από την ανάλυση της φωνής μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδοτούν την ανάπτυξη μιας εφαρμογής με την οποία θα μπορεί να γίνει διάγνωση διαφόρων ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου από την ανάλυση του ήχου της φωνής ενός ατόμου. Η εφαρμογή που βασίζεται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα αναλύει τις δονήσεις στο λόγο και τα μοτίβα της αναπνοής ενός ανθρώπου αναζητώντας τα ίχνη της πιθανής παρουσίας κάποιας ασθένειας.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η ομιλία επηρεάζεται και μεταβάλλεται από παθήσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος Πάρκινσον και παθήσεις των πνευμόνων. Στόχος των ερευνητών είναι η εφαρμογή που θα αναπτύξουν να μπορεί να εντοπίσει και μια σειρά από άλλες παθήσεις όπως καρκίνο ή ακόμη και την παρουσία κατάθλιψης.

Την εφαρμογή αναπτύσσει ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες 12 ερευνητικών ινστιτούτων των ΗΠΑ με επικεφαλής την δρα. Γιάελ Μπενσουσάν, διευθύντρια του Κέντρου Φωνητικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα. «Η φωνή μπορεί να αποτελέσει ένα βιοδείκτη για πολλές παθήσεις της υγείας» υποστηρίζει η Μπενσουσάν. Αν η εφαρμογή αυτή υλοποιηθεί και αποδειχθεί αποτελεσματική μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της υγείας ανθρώπων που για διαφόρους λόγους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό