24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εντοπίστηκε το παλαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία – Υπολογίζεται στα 3.000 χρόνια πριν

Ειδήσεις Ελλάδα

Eρευνητές αναφέρουν πως ανακάλυψαν το πρώτο ανθρώπινο θύμα επίθεσης καρχαρία που έχει εντοπιστεί ποτέ, με τον θαλάσσιο θηρευτή να προκαλεί περίπου 790 τραυματισμούς σε έναν άνδρα πριν από 3.000 χρόνια.

Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησαν την ανακάλυψη ενώ μελετούσαν τα λείψανα ενός ενήλικου άνδρα που ανασκάφηκε από την τοποθεσία Tsukumo στην Ιαπωνία , ο οποίος ήταν γεμάτος  από τραυματισμούς στα χέρια, τα πόδια,τον θώρακα και την κοιλιά.

« Αρχικά αναρρωτιόμασταν τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τουλάχιστον 790 βαθιά τραύματα σε αυτόν τον άνδρα»  ανέφεραν οι ερευνητές J. Alyssa White και Rick Schulting σε κοινή δήλωση. «Υπήρχαν τόσα πολλά τραύματα και εντούτοις θάφτηκε στον τάφο της κοινότητας, τον τόπο νεκροταφείων Tsukumo Shell».«Αποκλείσαμε την σύγκρουση με άνθρωπό» , πρόσθεσαν.

Το είδος καρχαρία που είναι πιθανότατα υπεύθυνο για την επίθεση ήταν είτε μια τίγρη είτε ένας λευκός καρχαρίας, ανέφεραν οι ερευνητές.Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Archaeological Science: Reports.Η ομάδα συνεργάστηκε με τον George Burgess, ομότιμο διευθυντή του προγράμματος Florida Shark Research, για να μελετήσει περιστατικά εγκληματολογικής επίθεσης καρχαριών και να δημιουργήσει μια αναπαράσταση της σπάνιας αυτής υπόθεσης.

«Υπάρχουν πολύ λίγα γνωστά παραδείγματα επιθέσεων καρχαριών στο αρχαιολογικό αρχείο», δήλωσε ο Schulting στο CNN, προσθέτοντας ότι το παλαιότερο συγκεκριμένο παράδειγμα που μπορούσε να βρει η ομάδα του προήλθε από το Πουέρτο Ρίκο, που χρονολογείται λίγο πριν από το 1000 μ.Χ.

«Ο κύριος λόγος που τόσο λίγες περιπτώσεις είναι γνωστές είναι απλώς επειδή ήταν τόσο σπάνιες», δήλωσε ο Schulting. «Ακόμα και σήμερα, με τόσους ανθρώπους στον κόσμο, μόνο λίγες θανατηφόρες επιθέσεις καρχαριών συμβαίνουν κάθε χρόνο.»

Μετά από ανάλυση ραδιοανθράκων, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο άντρας πέθανε μεταξύ 1370 π.Χ. και 1010 π.Χ. – περισσότερα από 3.000 χρόνια πριν.

Πηγή: CNN

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό