13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εντοπίστηκε ο αρχαιότερος πολυκύτταρος οργανισμός

Ειδήσεις Ελλάδα

Αυτός ο πολυκύτταρος οργανισμός που εντοπίστηκε στην Σκοτία είναι ο αρχαιότερος που γνωρίζουμε και βοηθά στην μελέτη της εξέλιξης της ζωής

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η ζωή εμφανίστηκε στον πλανήτη μας με την μορφή μονοκύτταρων οργανισμών. Κάποια στιγμή δημιουργήθηκαν πολυκύτταροι οργανισμοί και η εξέλιξη της ζωής πήρε τον δρόμο της. Άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους ολοένα και πιο σύνθετες μορφές ζωής για να φτάσουμε στην εμφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας στις θάλασσες και την στεριά του πλανήτη.

Ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ένα σφαιρικού σχήματος απολίθωμα το οποίο καταγράφεται ως η αρχαιότερη πολυκύτταρη μορφή που γνωρίζουμε και αποτελεί έναν από τους αποκαλούμενους «χαμένους κρίκους» στην ιστορία της εξέλιξης της ζωής. Πρόκειται για ένα οργανισμό ηλικίας ενός δισ. ετών που διέθετε δύο διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Στο κέντρο του οργανισμού υπάρχουν πολλά κύτταρα στοιβαγμένα μεταξύ τους με πολύ λεπτά κυτταρικά τοιχώματα τα οποία περιβάλλονται από ένα δεύτερο στρώμα κυττάρων με παχύτερα τοιχώματα.

Η πιο δημοφιλής θεωρία αναφέρει ότι οι πολυκύτταροι οργανισμοί και γενικότερα η ζωή εξελίχθηκε στα αρχικά της στάδια στους ωκεανούς. Όμως το απολίθωμα αυτό βρέθηκε σε ιζήματα μιας περιοχής στα χάιλαντς της Σκοτίας που κάποτε ήταν λίμνη. Ανοίγει έτσι ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής στον πλανήτη μας.

«H προέλευση της σύνθετης πολυκυτταρικότητας και η καταγωγή των ζώων θεωρούνται δύο από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ζωής στην Γη. Η ανακάλυψη που κάναμε ρίχνει νέο φως και στα δύο αυτά γεγονότα» αναφέρει ο Τσαρλς Γουέλμαν, καθηγητής του Τμήματος Ζωολογικών και Βοτανικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην Βρετανία που ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την ανακάλυψη στην επιθεώρηση «Current Biology».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό