20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εντοπίστηκε κίτρινος «πεζόδρομος» στην άβυσσο φέρνοντας στο νου την Ατλαντίδα (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Κοιτάζοντας κάποιος την εικόνα δύσκολα θα πιστέψει ότι αυτό δεν είναι ένα τεχνητό μονοπάτι από τούβλα αλλά ένας φυσικός γεωλογικός σχηματισμός.

Την στιγμή που ειδικοί (και μη) ψάχνουν να βρουν απαντήσεις για την «πόρτα» που φωτογράφησε ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity στον Άρη η προσοχή στρέφεται στην ανακάλυψη που έκανε ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το υποβρύχιο του ερευνητικού σκάφους Exploration Vessel Nautilus εξερευνώντας την υποθαλάσσια κορυφογραμμή Liliʻuokalani Ridge στην μέση του Ειρηνικού Ωκεανού βορειοδυτικά της Χονολουλού. Στην περιοχή υπάρχουν υποθαλάσσια όρη ηφαιστειακής καταγωγής. Το υποβρύχιο εντόπισε στον πυθμένα κάτι που φαινομενικά μοιάζει με ένα πεζόδρομο αποτελούμενο από κίτρινα τούβλα. Όπως είναι ευνόητο η ύπαρξη του «πεζόδρομου» οδήγησε σε διάφορα σχόλια.

«Είναι ο δρόμος για την Ατλαντίδα» ακούγεται να λέει στην ενδοεπικοινωνία της εξερεύνησης ένας από τους ερευνητές. Σε κάποιους άλλους βέβαια ο «πεζόδρομος» θύμισε τον κίτρινο πεζόδρομο στον Μάγο του Οζ. Άλλος ερευνητής της αποστολής κάνει λόγο για «παράξενο» και «τρελό» εύρημα.

«Αυτό που μοιάζει με πεζόδρομο κίτρινων τούβλων που οδηγεί στην Ατλαντίδα είναι στη πραγματικότητα ένα δείγμα αρχαίας ηφαιστειακής γεωλογίας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ερευνητική ομάδα που κάνει λόγο για υαλοκλαστικά πετρώματα τα οποία σχηματίζονται από υψηλής ενέργειας ηφαιστειακές εκρήξεις και πηγαίνουν και «κάθονται» πάνω στον πυθμένα.  

Η απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας κατά τον σχηματισμό αυτών των πετρωμάτων από τις ηφαιστειακές συνθήκες στις χαμηλές θερμοκρασίες του πυθμένα της θάλασσας δημιουργούν σύμφωνα με τους ειδικούς τέτοιου είδους γεωλογικούς σχηματισμούς.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό