34.9 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Ενισχύθηκαν οι δείκτες το πρώτο εξάμηνο

Ειδήσεις Ελλάδα

Mε πτώση έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς οι traders «χώνεψαν» τα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, καθώς και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα. Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο που ολοκληρώνεται σήμερα στις αγορές ήταν ιδιαίτερα ισχυρό.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,41% στις 5.460,48 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,71% στις 17.732,60 μονάδες. Και οι δύο δείκτες άγγιξαν ενδοσυνεδριακά ιστορικό υψηλό, προτού υπαναχωρήσουν. Ο Dow Jones υποχώρησε επίσης 45,20 μονάδες ή 0,12% στις 39.118,86 μονάδες.

Ο πληθωρισμός το Μάιο αυξήθηκε με το βραδύτερο ρυθμό σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών. Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,6% σε ετήσια. Και οι δύο μετρήσεις ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο δομικός δείκτης είναι αυτός που παρακολουθείται στενά από την Fed για την πορεία του πληθωρισμού. Ο κανονικός δείκτης, συμπεριλαμβανομένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε στάσιμος στο μήνα και αυξήθηκε 2,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν παρουσίασε μεγαλύτερη του αναμενομένου βελτίωση τον Ιούλιο, αυξανόμενος στο 68,2 από το 65,6.

Οι επενδυτές δίδουν ένα ποσοστό 60% η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME Group.

Στο πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 18,1% με κινητήρια δύναμη την τεχνητή νοημοσύνη. Ο S&P 500 ενισχύθηκε περισσότερο από 14%, ενώ ο Dow Jones παρουσίασε μικρότερα κέρδη κοντά στο 4%. Το γεγονός ότι ο Dow υποαπέδωσε σε σχέση με τους άλλους δύο δείκτες, οφείλεται στην πτώση 1,7% του δεύτερου τριμήνου, την ώρα που οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν 3,9% και 8,3% αντίστοιχα την ίδια περίοδο.

Πάντως και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν ανοδικά τον Ιούνιο, ο οποίος είναι ο έβδομος θετικός μήνας στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ. Ο Nasdaq καθοδήγησε για μία ακόμη φορά το ράλι με κέρδη άνω του 6%. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 3,5% και ο Dow 1,1%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,2%, ο S&P 500 και ο Dow υποχώρησαν λιγότερο από 0,1%.

«Η αγορά αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική στο πρώτο εξάμηνο. Για να μπορέσει όμως να φθάσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα στο δεύτερο εξάμηνο, θα χρειαστεί περισσότερη συμμετοχή. Επίσης, γεγονότα όπως οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο χρόνος έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων και ενδείξεις μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές», ανέφερε ο Τζον Τάινερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Aptus Capital Advisors.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό