16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ενισχυτική δόση το φθινόπωρο με στόχο την Όμικρον»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Moderna εργάζεται πάνω σε ακόμη μία ενισχυτική δόση εμβολίου που θα στοχεύει στην παραλλαγή Όμικρον φθινόπωρο, καθώς τα κράτη σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ετήσιους εμβολιασμούς κατά του ιού.

«Συζητάμε με τους ηγέτες της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο για να αποφασίσουμε ποια πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη στρατηγική για την πιθανή ενισχυτική δόση για το φθινόπωρο του 2022. Πιστεύουμε ότι θα στοχεύει την όμικρον», δήλωσε ο CEO Στεφάν Μπανσέλ στο CNBC.

Ο Μπανσέλ είπε ότι η ειδική ενισχυτική δόση θα εισέλθει σε κλινικές δοκιμές σύντομα και η Moderna συζητά εάν το εμβόλιο πρέπει να περιέχει άλλα συστατικά για την καταπολέμηση του ιού.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να προσπαθούμε να μείνουμε μπροστά από έναν ιό και όχι πίσω από αυτόν», είπε ο Μπανσέλ.

Η Moderna έχει υπογράψει προηγμένες συμφωνίες αγοράς με προκαταβολές ύψους 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία που παρήγγειλαν πρόσφατα βολές για αυτό το φθινόπωρο.Είπε ότι η Moderna μπορεί να παράσχει 2 έως 3 δισεκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις φέτος.

«Υπάρχουν συζητήσεις σε καθημερινή βάση. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι με το καλύτερο δυνατό προϊόν για το φθινόπωρο του ’22».

Πραγματικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι τα ενισχυτικά εμβόλια είναι έως και 75% αποτελεσματικά στην προστασία από τη συμπτωματική λοίμωξη από το στέλεχος omicron, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα αρχικά εμβόλια δύο δόσεων από τη Moderna και την Pfizer, από την άλλη πλευρά, είναι μόνο περίπου 10% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο, οι αρχικές δύο δόσεις εξακολουθούν να παρέχουν καλή προστασία από σοβαρή νόσηση.

Ο κόσμος αυτή τη στιγμή υποφέρει από ένα άνευ προηγουμένου κύμα λοιμώξεων λόγω της νέας παραλλαγής, η οποία έχει δεκάδες μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να αποφύγει την ανοσολογική προστασία που προκαλείται από τα αρχικά εμβόλια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι το omicron εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη παραλλαγή του ιού.

Ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι τα μέσα αυτού του έτους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επικρίνει τα πλούσια έθνη που αναπτύσσουν εκτενείς εκστρατείες ενισχυτικών δόσεων, προτρέποντας τους παγκόσμιους ηγέτες να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό