12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενισχυτική δόση: Ποια εμβόλια «δουλεύουν» καλύτερα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η απειλή της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον υπενθύμισε στον πλανήτη δύο πράγματα, ότι ο ιός δεν έχει νικηθεί ακόμα και ότι η νέα πραγματικότητα θα καθορίζεται από τις μεταλλάξεις του. Ως εκ τούτου, έχει πέσει στο δημόσιο διάλογο η «κυκλικότητα» των ενισχυτικών δόσεων, η χορήγηση δηλαδή όχι μόνο τρίτης αλλά και τέταρτης δόσης, εφόσον χρειαστεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στοκάρει επιπλέον δόσεις για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Ποια εμβόλια είναι όμως πιο αποτελεσματικά στην χορήγησή τους ως ενισχυτική δόση; Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε αυτό το στόχο, να μελετήσει επτά εμβόλια και την ικανότητά τους να αυξάνουν τα αντισώματα όταν χορηγούνται ως ενισχυτική δόση. Την καλύτερη επίδοση είχαν το εμβόλιο της Moderna και το σκεύασμα των Pfizer-BioNTech.

Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, εξέτασαν τη χορήγηση των εμβολίων σε περισσότερους από 2.800 εθελοντές 30 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν ήδη κάνει τις δύο αρχικές δόσεις με τα εμβόλια της AstraZeneca ή της Pfizer. Και τα επτά εμβόλια ενίσχυσαν την ανοσία μετά το εμβόλιο της Astra, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο (placebo), ενώ τα έξι αύξησαν τα επίπεδα αντισωμάτων μετά το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, παρατηρήθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των αντισωμάτων και των κυτταρικών ανοσολογικών αποκρίσεων των διαφορετικών εμβολίων, με τη μεγαλύτερη ενίσχυση να καταγράφεται από τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna. Τα επίπεδα αντισωμάτων μετρήθηκαν τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Το εμβόλιο Valneva, το οποίο είχε καλή απόδοση στις δοκιμές αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση, ήταν το μόνο σκεύασμα που δεν αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων μετά από δύο δόσεις Pfizer σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, αν και το εμβόλιο δοκιμάστηκε μόνο σε περίπου 100 ανθρώπους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι και τα επτά εμβόλια ήταν ασφαλή για χρήση τους ως τρίτη δόση.

Τα υπόλοιπα εμβόλια που δοκιμάστηκαν ήταν από τα εμβόλια των Johnson & Johnson, CureVac και Novavax. Τα εμβόλια χορηγήθηκαν 10 έως 12 εβδομάδες μετά από μια δεύτερη δόση είτε των εμβολίων Astra είτε Pfizer.

Τα περισσότερα από τα εμβόλια παρήγαγαν επίσης καλές αποκρίσεις των Τ-κυττάρων, που επηρεάζουν επίσης τη σοβαρότητα της λοίμωξης, αν και η επίδραση του Valneva ως ενισχυτικής δόσης ήταν λιγότερο ισχυρή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό