25.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ενθουσιασμός στου συλλέκτες τέχνης – Σε δημοπρασία για πρώτη φορά 3 έργα του Willem de Kooning

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα τρία έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία ο Ολλανδο -Αμερικανός ζωγράφος δημιούργησε μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1980, αναμένεται να πωληθούν 50 εκατομμύρια δολάρια.

 Τρεις πίνακες από τη συλλογή των κληρονόμων του αφηρημένου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Willem de Kooning θα κάνουν ντεμπούτο τους σε δημοπρασία σύγχρονης τέχνης τον Νοέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Τα τρία έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία ο Ολλανδο -Αμερικανός ζωγράφος δημιούργησε μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1980, αναμένεται να πωληθούν 50 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Sotheby’s που διοργανώνει τη δημοπρασία.

Three paintings from the collection of Willem de Kooning’s heirs are expected to fetch a collective $50 million at auction this fall. https://t.co/PgrHJqbOmY

— ARTnews (@artnews) September 16, 2022

Το έργο Montauk II (1969), πίνακας σε μπλε, πράσινες και λευκές αποχρώσεις, ένας από τους πέντε γνωστούς πίνακες της ομώνυμης σειράς που δημιουργήθηκαν την ίδια χρονιά, εκτιμάται ότι θα αποκτηθεί από συλλέκτη που θα καταβάλει έως και 15 εκατομμύρια δολάρια.

Ένας άλλος άτιτλος πίνακας που κατασκευάστηκε το 1979 υπολογίζεται ότι θα πωληθεί 30 έως 40 εκατομμύρια δολάρια. Το τρίτο έργο, «The Hat Upstairs (1987)», με κόκκινες και πορτοκαλί πινελιές σε λευκή βάση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά δημόσια και η τιμή του εκτιμάται στα 8-12 εκατομμύρια δολάρια.

The ghost of Willem de Kooning lingers in his well-preserved studio during a rare visit. In November, an auction of three works at Sotheby’s will test the vitality of his commercial reputation. De Kooning experts weigh in on his genius for reinvention. https://t.co/Z4VrfjbIBJ

— New York Times Arts (@nytimesarts) September 16, 2022

Ο Willem de Kooning γεννήθηκε στο Ρότερνταμ και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1926. Εκεί έγινε Αμερικανός πολίτης και το 1943 παντρεύτηκε τη ζωγράφο Elaine Fried.

Στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ντε Κούνινγκ ζωγράφιζε με ένα στυλ που έγινε γνωστό ως «αφηρημένος εξπρεσιονισμός» ή «ζωγραφική δράσης» και ήταν μέρος μιας ομάδας καλλιτεχνών που έγινε γνωστή ως Σχολή της Νέας Υόρκης. Στην ίδια Σχολή άνηκε και ο πιο αναγνωρίσιμος εκπρόσωπός της, Τζάκσον Πόλοκ.

Η αναδρομική έκθεση του De Kooning που πραγματοποιήθηκε στο MoMA το 2011–2012 τον έκανε έναν από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Dutch-American artist Willem de Kooning photographed by Arnold Newman in 1959. pic.twitter.com/GHs1uD2Tb4

— Jupiter Spurlock (@JupiterSpurlock) September 18, 2022

Ο ζωγράφος τιμήθηκε με το Μετάλιο της Ελευθερίας και έφυγε από την ζωή τον Μάρτιο του 1997, στο σπίτι του στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης σε ηλικία 92 ετών. 



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό