19.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ενεργοποιεί τους S-400 η Τουρκία παρά τις απειλές για κυρώσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζει την ανάπτυξη ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 η Τουρκία παρά τις έντονες αντιδράσεις και απειλές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι η διαδικασία της ανάπτυξης των S-400 συνεχίζεται και ότι συγκεκριμένα συστήματα έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η Ρωσία δεν θα έχει την πρόσβαση που επιθυμεί στα συστήματα S-400 που αναπτύσσονται στη χώρα.

«Παρότι η συμφωνία προβλέπει την εκπαίδευση (του τουρκικού προσωπικού), τεχνική συντήρηση και τεχνική στήριξη, το ρωσικό προσωπικό δεν θα έχουν την πρόσβαση που θα επιθυμούσαν», τόνισε ο Ντεμίρ.

Στις 30 Απριλίου, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η ανάπτυξη των S-400 στη χώρα θα καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί όπως προβλέπει το σχέδιο.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους, δήλωσε στις 21 Απριλίου ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί έντονα από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες να θέσει σε λειτουργία το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβρη του 2017 ότι υπέγραψε συμφωνία ύψους 2,5 δις. δολαρίων με την Άγκυρα για την αγορά συστήματος S-400. Η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που προμηθεύεται σύστημα αεράμυνας από την Ρωσία. Οι παραδώσεις ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου 2019.

Το ζήτημα αποτέλεσε σημείο τριβής με τις ΗΠΑ. Επανειλημμένα η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα με κυρώσεις αν επιμείνει στην απόφασή της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό