16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενεργοποίηση του βρετανικού στρατού για τη διανομή καυσίμων μετά το χάος στα πρατήρια

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων στη Βρετανία έχει ξεφύγει, και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πολίτες “πιάνονται στα χέρια”, ώστε να έχουν καλύτερη θέση στις ουρές που σχηματίζονται για έκτη ημέρα έξω από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, που διαθέτουν ακόμη καύσιμα.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις καυσίμων στη Βρετανία, θα ενεργοποιηθεί ο στρατός της χώρας, καθώς εκπαιδεύονται ήδη 150 οδηγοί του σε βυτιοφόρα που διαθέτουν οι εταιρείες καυσίμων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμοι να τα μεταφέρουν εντός του αστικού ιστού.
Μετά από πιέσεις που δέχτηκε, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson μίλησε στον κόσμο, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ. Ο Johnson θέλησε να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε με την έλλειψη καυσίμων, και -μεταξύ άλλων- τόνισε:
H κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ενόψει των Χριστουγέννων, όχι μόνο για να εξασφαλίσει τις ανάγκες των πρατηρίων καυσίμων, αλλά για όλη την τροφοδοτική αλυσίδα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προέτρεψε τους οδηγούς να γεμίζουν τα αυτοκίνητα τους με καύσιμα με “τον κανονικό τρόπο”, ενώ απέδωσε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις επιπτώσεις της πανδημίας της Co-19 στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για καύσιμα και οδηγούς φορτηγών σε όλο το κόσμο.

Ωστόσο, παρά τον ισχυρισμό του Bρετανού πρωθυπουργού ότι η κατάσταση σταθεροποιείται, ακόμη κι αν σταματήσει ο πανικός αυτός, τα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν θα επιστρέψουν στην κανονικότητα για σχεδόν έναν μήνα, ήτοι το χάος θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, η λιανική τιμή των καυσίμων βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 8ετίας, με την μέση τιμή της βενζίνης να είναι στο £1,364/λίτρο (€1,58/λίτρο) και του πετρελαίου στο £1,39/λίτρο (€1,61/λίτρο), με την βρετανική στερλίνα να πέφτει την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους.

Η έλλειψη σε καύσιμα πλήττει όλο και περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, με σχολικά λεωφορεία να ξεμένουν από βενζίνη, τις παραδόσεις αίματος να σταματούν, τους νοσηλευτές να κοιμούνται στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν καύσιμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και το 1/3 των ταξί να έχει βγει εκτός λειτουργίας λόγω άδειων ρεζερβουάρ.
Η έλλειψη καυσίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη οδηγών μεγάλων οχημάτων, λόγω του Brexit, γι’αυτό η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να εκδώσει χιλιάδες προσωρινές βίζες σε ξένους οδηγούς βυτιοφόρων, φορτηγών ψυγείων, αλλά και σε εργάτες σε πτηνοτροφεία προκειμένου να προλάβει πιθανές ελλείψεις ενόψει των Χριστουγέννων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό