18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενεργοποίηση μηχανισμού μετεγκατάστασης όταν τα κλειστά κέντρα φτάνουν στο 50%

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην προσέγγιση που θα ακολουθήσουν οι πέντε χώρες πρώτης εισόδου προσφύγων και μεταναστών MED5 έναντι της πρωτοβουλίας της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία βήμα προς βήμα προσέγγιση, ιδιαίτερα στα κομβικά ζητήματα της αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης εισόδου και της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού και γρήγορου μηχανισμού μετεγκατάστασης, επικεντρώθηκε χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπουργών των χωρών. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και οι υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής, της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι, και της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες διασκέψεις στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2021 και τη Μάλαγα τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, την οποία διοργάνωσε η Ιταλία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, οι υπουργοί των πέντε κρατών πρώτης υποδοχής συμφώνησαν ότι όλες οι παράτυπες αφίξεις θα πρέπει να καταλήγουν σε ένα μηχανισμό μετεγκατάστασης υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράλληλα και με άλλες ουσιαστικές μορφές αλληλεγγύης, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες του ενδιαφερόμενου κράτους και θα έρχονται συμπληρωματικά και μόνον στις μετεγκαταστάσεις. 

Οι υπουργοί των MED5 συμφώνησαν να προβάλουν με ενιαίο τρόπο τις επόμενες εβδομάδες τις θέσεις αυτές, αρχής γενομένης από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων τον προσεχή Μάρτιο, με την ευκαιρία του οποίου θα ζητήσουν, ειδικότερα, να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο ζήτημα της αλληλεγγύης.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επεσήμανε ότι «έως τώρα, στις τεχνικές συζητήσεις οι ανάγκες και οι παρατηρήσεις μας δεν έχουν πάντα ληφθεί πλήρως υπόψη» τονίζοντας ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να επανεπιβεβαιώσουμε την ενότητά μας και να παρουσιάσουμε στην Προεδρία συγκεκριμένες προτάσεις και “κόκκινες γραμμές”».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης πρότεινε ο μηχανισμός μετεγκατάστασης «να ενεργοποιείται όταν η χρήση των Κλειστών Κέντρων στα εξωτερικά μας σύνορα φτάνει σε ποσοστό 50% της συνολικής χωρητικότητας».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό