18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα ζωής για το Hubble

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει τελευταία στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που βρίσκεται καθοδόν στον προορισμό του για να ξεκινήσει την εξερεύνηση του Σύμπαντος με τα ισχυρά και προηγμένα του όργανα όμως το Hubble, το πρώτο τηλεσκόπιο που έστειλε η ανθρωπότητα στο Διάστημα, συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η NASA ανακοίνωσε ότι το Hubble συμπλήρωσε στις αρχές του 2022 ένα δισ. δευτερόλεπτα παρουσίας στο Διάστημα. «Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τις ανακαλύψεις που θα γίνουν τα επόμενα ένα δισ. δευτερόλεπτα» αναφέρει στην ανακοίνωση της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. 

Το βάρους 11 τόνων και μήκους 43,5 μέτρων διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εγκατέλειψε την Γη στις 24 Απριλίου του 1990 και  εγκαταστάθηκε σε ένα σημείο 569 χλμ. μακριά από τον πλανήτη μας. Το τηλεσκόπιο της NASA πήρε το όνομα του από τον αστρονόμο Εντουιν Χαμπλ που ανακάλυψε ότι το Σύμπαν επεκτείνεται βάζοντας τα θεμέλια για τη διατύπωση της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης. Η κατασκευή και εκτόξευσή του τηλεσκοπίου κόστισε 1,5 δισ. δολάρια.

Είχε σχεδιαστεί με ορίζοντα λειτουργίας τα δέκα έτη όμως η NASA πραγματοποίησε πολλές επανδρωμένες αποστολές επισκευών και αναβαθμίσεων στο τηλεσκόπιο και έτσι αυτό συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα μέχρι σήμερα. Το τηλεσκόπιο μεταδίδει κάθε εβδομάδα περί τα 120 GB δεδομένων, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα ράφι γεμάτο βιβλία μήκους ενός χιλιομέτρου.

Ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα δεδομένα που έχει κάνει χιλιάδες ανακαλύψεις και μελέτες. Το Hubble έχει κάνει περίπου 1,5 εκατ. παρατηρήσεις στο Σύμπαν, έχει καταγράψει δεκάδες χιλιάδες εικόνες διαστημικών σωμάτων και φαινομένων και

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό