26.5 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ελλάδα και 7 ακόμη χώρες ζητούν φρένο σε υπερτιμολογήσεις προϊόντων

Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο «μαμούθ» επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον κολοσσό τροφίμων «Mondelez International», για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα και άλλες επτά χώρες της ΕΕ (Ολλανδία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία) θα επιχειρηματολογήσουν σήμερα, Παρασκευή 24 Μαΐου, με κοινή πρόταση στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο Ενωσιακό Δίκαιο προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι όροι ή ακόμα και να καταργηθεί το μέτρο των «Γεωγραφικών Περιορισμών Εφοδιασμού»

8 χώρες ζητούν άμεση παρέμβαση για τους «Γεωγραφικούς Περιορισμούς»

Οι οκτώ χώρες θα πιέσουν την Παρασκευή τις Βρυξέλλες να περιορίσουν τις πολυεθνικές εταιρείες που οδηγούν τους λιανοπωλητές να πληρώνουν πολύ διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν, όπως η σοκολάτα ή τα μπισκότα, γεγονός που κοστίζει στους καταναλωτές περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μάλιστα, οι οκτώ κυβερνήσεις θα παρουσιάσουν ένα έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να αυστηροποιήσει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς για να σταματήσει τις αποτελεσματικές απαγορεύσεις στο λεγόμενο παράλληλο εμπόριο, στο οποίο οι έμποροι λιανικής αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα από άλλο κράτος μέλος.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι έμποροι λιανικής λένε ότι αυτές οι πρακτικές είναι κοινές σε όλη την ενιαία αγορά της Ευρώπης, η οποία υποτίθεται ότι θα εξαλείψει τέτοιους φραγμούς στο εμπόριο εντός της Ένωσης.

Εφόσον προσαρμοστούν οι κανόνες και απαγορευτούν αθέμιτες πρακτικές στις σχέσεις B2B που εισάγουν διακρίσεις σε έναν λιανοπωλητή με βάση τον τόπο εγκατάστασής του, όπως ζητούν οι 8 χώρες, τότε το ζήτημα των «γεωγραφικών περιορισμών» μπορεί να ρυθμιστεί εκ των προτέρων και το βάρος της απόδειξης να μετατοπιστεί από τον πελάτη, πχ το λιανοπωλητή, στον παραγωγό ή τον χονδρέμπορο.

Επίσης προτείνουν να αναζητηθούν λύσεις με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, ίσως μέσω QR Code, ώστε να παρακαμφθεί το εμπόδιο της μετάφρασης των συστατικών που οφείλουν να αναγράφονται στις συσκευασίες σε κάθε γλώσσα της χώρας όπου κυκλοφορεί το προϊόν.

Το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την πρόταση της Ολλανδίας για τον τερματισμό των αποκαλούμενων «γεωγραφικών περιορισμών εφοδιασμού», όπως η πρόταση περιγράφει ως «διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα».

Η επιστολή Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της κυρίας φον ντερ Λάιεν, έστειλε επιστολή στην ίδια προκειμένου να ζητήσει άμεσες παρεμβάσεις για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Στην επιστολή έγραψε ότι η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη υποφέρουν από «τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές» για επώνυμα βασικά καταναλωτικά αγαθά σε σύγκριση με ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να δείξει στους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές ότι θα μπορούσε «να παρέμβει αποφασιστικά, γρήγορα και αποτελεσματικά προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα».

Η έρευνα της Ολλανδικής κυβέρνησης

Έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι ισχύουν εδαφικοί περιορισμοί προσφοράς σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10 τοις εκατό υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές. Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 16 κράτη μέλη το 2020 διαπίστωσε ότι οι εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Micky Adriaansens, υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, δήλωσε: «Η άρση των εμπορικών φραγμών θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την ενιαία αγορά. Αυτό βοηθά στο να διατηρούνται δίκαιες οι τιμές λιανικής για τα τρόφιμα και τα μη εδώδιμα προϊόντα – κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλών τιμών καταναλωτή.

«Τα οκτώ κράτη μέλη προτείνουν έναν συγκεκριμένο τρόπο προς την απαγόρευση της ΕΕ στους γεωγραφικούς περιορισμούς εφοδιασμού, τροποποιώντας υφιστάμενους ή νέους κοινούς κανόνες ή μέσα της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε ότι η βελτίωση της ενιαίας αγοράς και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων θα ήταν προτεραιότητα της δεύτερης θητείας της, εάν επανεκλεγεί μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, τόνισε το ζήτημα των περιορισμών στις αγορές στην πρόσφατη έκθεσή του για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό