23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελαιόλαδο: Από 6 ευρώ στο χωράφι, 12 ευρώ στο ράφι

Ειδήσεις Ελλάδα

Για ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του ελαιολάδου, έκανε λόγο, μιλώντας στη naftemporiki TV, ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Μιχάλης Βιαννιτάκης.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκρίνουμε το κόστος παραγωγής φέτος, σε σχέση με αυτό της δεκαετίας του ’90 ή του 2000» είπε ο κ. Βιαννιτάκης προσθέτοντας παράλληλα πως, εκτός από το αυξημένο κόστος παραγωγής,  η τιμή για το ελληνικό λάδι εκτοξεύτηκε και λόγω της κακής χρονιάς που είχαν οι ανταγωνίστριες ελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Τόνισε ωστόσο πως οι τιμές απέχουν κατά πολύ από την πραγματική αξία του προϊόντος, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση τιμών από το χωράφι στο ράφι, τουλάχιστον 2 φορές επάνω-  στο εξωτερικό  έως και πέντε φορές επάνω- λόγω της ενδιάμεση διαδικασίας, όπως η επεξεργασία, η τυποποίηση, η συσκευασία και το branding.

Ως πληγή για το ελληνικό ελαιόλαδο, χαρακτήρισε εξάλλου το γεγονός, ότι σε μεγάλο μέρος του εξάγεται χωρίς τυποποίηση, με αποτέλεσμα να οικειοποιούνται την προέλευσή του τρίτες χώρες.

Να σημειωθεί, ότι αυτήν την στιγμή η τιμή κιλού για το λάδι, από 6 ευρώ (2 – 2.5 ευρώ πριν δύο χρόνια) στο χωράφι, καταλήγει στα ράφια με 12 ευρ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό