18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΚΤ: Αύξηση 50 μονάδων βάσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο 3,5% συνολικά οι αυξήσεις των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022 – Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμη

Αύξηση 50 μονάδων βάσης ανακοίνωσε την Πέμπτη το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι θα εμμείνει στις τακτικές της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, παρά τις εξελίξεις στα τραπεζικά ιδρύματα και τους φόβους που έχουν εκφραστεί.

Με τη νέα αύξηση, συνολικά οι αυξήσεις των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022, έχουν ανέλθει στο 3,5% (350 μονάδες βάσης).

We raised interest rates by 0.5 percentage points.

See our latest monetary policy decisions https://t.co/CcKNNfnfgR pic.twitter.com/zMk8BVDNnD

— European Central Bank (@ecb) March 16, 2023

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμα και ως εκ τούτου, απαιτούνται μέτρα για τη συντομότερη αποκλιμάκωσή του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΔΣ παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελιξεις και είναι έτοιμο να  παρέμβει, αν κριθεί απαραίτητο, για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι ο τραπεζικός κλάδος στην ευρωζώνη είναι ανθεκτικός με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια πλήρης εργαλειοθήκη για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης, αν και εφόσον χρειαστεί και τη διατήρηση της ομαλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό