21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εκτοξεύτηκε ο προπομπός των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

To εικονιζόμενο CAPSTONE θα μπει σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η NASA εκτόξευσε ένα μικροσκοπικό σκάφος με την ονομασία CAPSTONE και προορισμό το φεγγάρι. Το σκάφος θα «στρώσει τον δρόμο» για την επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη σε λίγα χρόνια – πιθανώς το 2024 – στο πλαίσιο του προγράμματος “‘Αρτεμις”, διαδόχου του θρυλικού προγράμματος “Απόλλων” στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και ακολούθησαν αρκετές ακόμη. 

Η εκτόξευση έγινε από τη Νέα Ζηλανδία με έναν μικρό πύραυλο ύψους 18 μέτρων της εταιρείας Rocket Lab. Το σκάφος, ένας κυβικός μικρο-δορυφόρος που έχει μέγεθος φούρνου μικροκυμάτων και βάρος 25 κιλών, θα μελετήσει επί περίπου έξι μήνες την τροχιά όπου η NASA σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν μικρό διαστημικό σεληνιακό σταθμό  στον οποίο οι αστροναύτες από τη Γη θα κάνουν στάση προτού κάνουν την τελική κάθοδο τους στην επιφάνεια του φεγγαριού.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αποστολή, λόγω του μικρού μεγέθους του χρησιμοποιούμενου πυραύλου και της αργής διαδρομής που επελέγη, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να φτάσει στην προδιαγεγραμμένη άκρως ελλειπτική σεληνιακή τροχιά της, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η τροχιά αυτή θα φέρνει το CAPSTONE σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων (από τον ένα πόλο του φεγγαριού) έως 70.000 χλμ (από τον άλλο σεληνιακό πόλο).

Η Σεληνιακή Πύλη (Lunar Orbital Platform Gateway) και θα κινείται σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από την Σελήνη. Η τροχιακή  κίνηση του σταθμού θα τον φέρνει κοντά στην επιφάνεια ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτή ή να επιστρέψουν από αυτή εύκολα και γρήγορα τα πληρώματα των επανδρωμένων αποστολών. Κάποιες στιγμές όμως ο σταθμός θα απομακρύνεται από την Σελήνη και θα πλησιάζει προς την Γη ώστε να είναι πιο εύκολη η μετάβαση των πληρωμάτων και φορτίων με προμήθειες και εφόδια από τον πλανήτη μας σε αυτόν. Ο σταθμός θα μπορεί (θεωρητικώς τουλάχιστον) να αποτελεί και ένα κόμβο για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη ή άλλες περιοχές του ηλιακού συστήματος

NASA

H Σεληνιακή Πύλη θα δώσει νέα ώθηση στη διαστημική εξερεύνηση της ανθρωπότητας. 

Η αρχική ιδέα ήταν ο σταθμός να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2020 ή 2021 ώστε να είναι έτοιμος να υποδεχτεί το 2024 το πλήρωμα της επανδρωμένης αποστολής που θα στείλει η NASA στην Σελήνη. Όμως υπήρξε καθυστέρηση στην οργάνωση του πρότζεκτ και σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό η εκκίνηση της κατασκευής της Σεληνιακής Πύλης θα γίνει την άνοιξη του 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2026.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό