18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εκπαιδευτής σκύλων καταρρίπτει τους πιο γνωστούς μύθους για την εκπαίδευση των σκύλων

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να βάλεις στη ζωή σου ένα σκυλάκι αυτόματα σκέφτεσαι και το τι θα γίνει με την εκπαίδευσή του. Ή καλύτερα, με τη σωστή εκπαίδευσή του. Και όσο περισσότερο το ψάχνεις τόσο πιο πολύ προβληματίζεσαι με αυτά που βλέπεις, ακούς, διαβάζεις.

”Δεν μπορούν να εκπαιδευτούν όλα τα σκυλάκια“, “ο σκύλος σου πρέπει να σε φοβάται” και άλλα πολλά και διάφορα ακούμε καθημερινά όταν συζητάμε για την εκπαίδευση σκύλων.

Εμείς συζητήσαμε με τον θετικό εκπαιδευτή σκύλων Παναγιώτη Μητσιόπουλο για τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με την εκπαίδευση σκύλων. 

#1 Υπάρχουν σκύλοι που εκπαιδεύονται και σκύλοι που δεν εκπαιδεύονται.Όλοι οι σκύλοι εκπαιδεύονται αλλά η εξέλιξη τους εξαρτάται κυρίως από τη ζωή που είχαν πριν υιοθετηθούν. Σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα συμπεριφοράς μπορεί να εξαλειφθεί τελείως, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ανάλογα το ιστορικό του σκύλου μπορεί να μειωθεί τόσο ώστε να συμβιώνει αρμονικά με τον άνθρωπο. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συστηματική εκπαίδευση και από τις 2 πλευρές (άνθρωπος-σκύλος).

#2 Οι μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι δεν μπορούν να εκπαιδευτούν.Τα σκυλιά εκπαιδεύονται σε όλες τις ηλικίες αλλά όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του προβλήματος που έχουν. Δύσκολες συμπεριφορές είναι αυτονόητο ότι μπορούν να λυθούνε σε μικρότερες ηλικίες αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν σε μεγαλύτερες.

#3 Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται βίαιες μέθοδοι για να είναι η εκπαίδευση αποτελεσματική.Ποτέ μα ποτέ δεν απαιτείται η χρήση βίας για την εκπαίδευση του σκύλου, είτε αυτή είναι σωματική είτε λεκτική. Αποδεδειγμένα η νοημοσύνη του σκύλου φτάνει έως την ηλικία ενός παιδιού περίπου 3 χρονών. Όπως δεν θα χρησιμοποιούσαμε βία σε ένα παιδάκι (ούτε και σε έναν ενήλικα) έτσι πρέπει να λειτουργούμε και με τον σκύλο.

Ο σκύλος δεν έχει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα π.χ. εκδίκηση. Μια ζημιά δεν την κάνει για να μας εκδικηθεί αλλά για να μας τραβήξει την προσοχή. Πρέπει να ψάξουμε τις ρίζες της ‘κακής’ συμπεριφοράς και όχι να τη διακόψουμε βίαια. Με λίγα λόγια πρέπει να μάθουμε τον σκύλο μας πώς να συμπεριφέρεται και όχι πώς να ΜΗ συμπεριφέρεται!

#4 Ο σκύλος πρέπει να μάθει να ‘’φοβάται’’ το αφεντικό του.Η σχέση μας με τον σκύλο πρέπει να είναι σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης και σε καμία περίπτωση φόβου. Η φύση των σκύλων δεν είναι να ζουν σε διαμερίσματα και αυλές, γι’ αυτό οφείλουμε να τους κάνουμε την καθημερινότητα άνετη και ευχάριστη. Ο σκύλος που μας φοβάται θα παρουσιάσει προβλήματα συμπεριφοράς, όπως ακριβώς γίνεται με τις σχέσεις των ανθρώπων. Όσο πιο συχνά μαλώνουν τόσο περισσότερο φθείρεται η σχέση τους.

#5 Δεν χρειάζονται όλα τα σκυλιά εκπαίδευση, κάποια είναι από τη φύση τους υπάκουα.Τα σκυλιά από την φύση τους είναι υπάκουα στη μαμά τους αλλά εκπαιδεύονται από τον άνθρωπο. Συνήθως ταυτίζουμε τα μη ενεργητικά σκυλιά με τα υπάκουα σκυλιά, το οποίο φυσικά και είναι λάθος. Κανένα σκυλάκι δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τη γλώσσα σώματος του ανθρώπου. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να τους το διδάξουμε και οφείλουμε να το κάνουμε με το σωστό τρόπο. Πρέπει να διαχωρίζουμε την υπακοή από την εκπαίδευση.

#6 Η θετική εκπαίδευση λειτουργεί καλύτερα στα μικρόσωμα σκυλιά.Η μέθοδος εκπαίδευσης δεν έχει να κάνει με το μέγεθος των σκύλων. Όλα τα σκυλάκια ανεξαρτήτως μεγέθους μπορούν να εκπαιδευτούν. Επιστημονικά αποδεδειγμένα σύμφωνα με πανεπιστήμια παγκοσμίως η Θετική εκπαίδευση είναι η πιο αποτελεσματική σε όλα τα ζώα.

#7 Υπάρχουν κάποιες φυλές που είναι επιθετικές και δεν λειτουργεί καμία εκπαίδευση.Όχι δεν υπάρχουν επιθετικές φυλές αλλά λάθος χειρισμοί και βίαιοι μέθοδοι εκπαίδευσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σκυλιά να γίνονται επιθετικά και να διαμορφώνουν βίαιο χαρακτήρα. Τρανό παράδειγμα οι παρεξηγημένες φυλές των Pitbull, Rottweiler, Doberman, Cane Corso κ.α. Σαφώς η κάθε ράτσα έχει ανεπτυγμένα τα δικά της συγκεκριμένα ένστικτα (φύλαξης, κυνηγιού, κ.α) αλλά καμία δεν έχει εκ γενετής ένστικτο επιθετικότητας προς τον άνθρωπο.

#8 Τα μικρά σκυλάκια δεν χρειάζονται εκπαίδευσηΔεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα μικρά σκυλάκια ως ζωντανοί οργανισμοί με συναισθήματα και ανάγκες έχουν τις ίδιες ανάγκες εκτόνωσης και εκπαίδευσης εξίσου με τα μεγαλόσωμα. Σε όλα τα σκυλάκια πρέπει να τους δείξουμε τον δρόμο για την ομαλή καθημερινότητα.

#9 Άμα θες να χτυπήσεις τον σκύλο σου για να τον μαλώσεις τον χτυπάς με ρόλο εφημερίδας.Δεν χτυπάμε και δεν φωνάζουμε ποτέ στο σκύλο μας. Με αυτή τη μέθοδο ο σκύλος φοβάται και δεν μαθαίνει. Αυτό έχει πάντα αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία του σκύλου αλλά και στη συμβίωσή του μαζί μας (π.χ επιθετική συμπεριφορά). Η χρήση βίας με οποιοδήποτε τρόπο δεν είναι θετική εκπαίδευση άρα δεν είναι και αποτελεσματική.

Ο Παναγιώτης Μητσιόπουλος είναι Θετικός εκπαιδευτής σκύλων και Σύμβουλος Συμπεριφοράς, απόφοιτος και μέλος της Kynagon Dog Trainers Academy. Είναι μέλος των ICAN και ICB και πιστοποιημένος από τον Διεθνή Οργανισμό Επαγγελματιών Εκπαιδευτών ISAP στην Αγγλία. Είναι εθελοντής-εκπαιδευτής σε 3 φιλοζωικές οργανώσεις στην Αθήνα και βοηθάει σε καταφύγια ζώων. Φιλοξενεί αδέσποτα σκυλάκια βοηθώντας τα να λύσουν δύσκολες συμπεριφορές που πιθανόν έχουν αποκτήσει στον δρόμο, και τα προετοιμάζει για τη νέα τους οικογένεια. Στόχος της δουλειάς του είναι πάντα η ευζωία των σκύλων.

Facebook: Positive Mindset Instagram: Positive_mindset_dog_training

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να επιλέξεις το σωστό σχήμα και χρώμα στα νύχια σου, αν μετανιώνεις κάθε φορά αυτό που διάλεξες

6 συνδυασμοί που θα κάνουν τα παλιά σου ρούχα να μοιάζουν με καινούργια

Πηγή: savoirville.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό