26.1 C
Athens
Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Εκλογικός σεισμός στη Γαλλία: Νίκη Λεπέν και η πρώτη δήλωση για Μακρόν – Θρίλερ ο Β’ γύρος

Ειδήσεις Ελλάδα

Την πρώτη της δήλωση μετά τα πρώτα αποτελέσματα που την δείχνουν θριαμβεύτρια στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, έκανε η Μαρίν Λεπέν , από το Henin-Beaumont, με τους υποστηρικτές της να πανηγυρίζουν ξέφρενα.

Η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν / Reuters

Η αρχηγός της «Εθνικής Συσπείρωσης» τόνισε ότι «η δημοκρατια μίλησε», ενώ άφησε αιχμές κατά του προέδρου Μακρόν, σημειώνοντας ότι το κόμμα της και οι σύμμαχοί του κατάφεραν να «εξολοθρεύσουν το στρατόπεδο του Μακρόν».

«Η δημοκρατία μίλησε και οι Γάλλοι έφεραν την Εθνική Συσπείρωση και τους συμμάχους της στην κορυφή, ουσιαστικά σβήνοντας εντελώς το στρατόπεδο του Μακρόν», δήλωσε. Πρόσθεσε δε ότι είναι ξεκάθαρο πως οι πολίτες θέλουν «να γυρίσουν σελίδα μετά από εφτά χρόνια αδιάφορης και περιφρονητικής διακυβέρνησης», ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή και να ψηφίσουν Εθνική Συσπείρωση.

«Θέλουμε απόλυτη πλειοψηφία έτσι ώστε ο Τζορντάν Μπαρντελά να ανακηρυχθεί πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα».

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν ζητούν καταψήφιση της ακροδεξιάς στον β’ γύρο

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί .

Ζαν-Λυκ Μελανσόν: «Βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα»

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στην οποία η πλειοψηφία του στρατοπέδου του Γάλλου προέδρου, έγινε τρίτη πολιτική δύναμη, αποτελεί μια «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» για τον αρχηγό του κράτους Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν

«Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, (…) στο σενάριο όπου (σ.σ. η ακροδεξιά, Εθνικός Συναγερμός) αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας», δήλωσε ο Μελανσόν.

«Έχουμε επτά ημέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή», δήλωσε ο αριστερός ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

Μπαρντελά: «Οι Γάλλοι έδωσαν την τελική τους ετυμηγορία»

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Μελανσόν: «Ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό»

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Τι έβγαλαν τα πρώτα exit polls

Νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν δείχνει το πρώτο Exit Poll από τις εκλογές στη Γαλλία, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς.

Οι εκλογές στη Γαλλία είχαν αρκετά μεγάλη συμμετοχή, κάτι που καταγράφηκε και σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη διαδικασία του 2022.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους επέλεξε το κόμμα της Λεπέν, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώθηκε και στα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βελγική ιστοσελίδα Le Libre, ο Εθνικός Συναγερμός συγκεντρώνει 33-34%, 29-30% το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και 21-23% το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας.

Σε μια συμμετοχή ρεκόρ, των τελευταίων δεκαετιών εκατομμύρια Γάλλοι προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το διακύβευμα είναι υψηλό, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα «πολιτικό big bang», όπως σχολίασε το Politicο.

Η εκλογική μάχη του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ολοκληρώθηκε σήμερα, 21.00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων.

Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι σε γενικές γραμμές εγγεγραμμένοι 100 με 120 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό