18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι εστιάζεται η «μάχη της Κρήτης»

Ειδήσεις Ελλάδα

Δύσκολα θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας – Τα ποσοστά της κάπλης στις 21 Μαΐου

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η «μάχη της Κρήτης» δεν τελείωσε στις 25 Μαΐου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε σε όλο το νησί ξεκινώντας από εκεί τη νέα προεκλογική του εκστρατεία. Ο στόχος του είναι ένας: να εδραιώσει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας που για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά κατάφερε να τη «βάψει ολόκληρη γαλάζια». Μόνο το 1977 και το 2007 η γαλάζια παράταξη είχε καταφέρει να κερδίσει το Ρέθυμνο. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τη μια από τις τρεις έδρες στις οποίες θα είναι υποψήφιος διαλέγοντας τον τρίτο κατά σειρά σε πληθυσμό νομό του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί και να πετύχει την είσοδο του Ανδρέα Ξανθού στη Βουλή, αλλά και να ετοιμάσει μια αντεπίθεση. Σκοπεύει να βρεθεί στην Κρήτη για ένα τριήμερο την επόμενη εβδομάδα και βέβαια να πραγματοποιήσει την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές μια ομιλία. Στην Κρήτη έχει ήδη βρεθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης που κατάφερε στις τελευταίες εκλογές να «σπρώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση σε Ρέθυμνο και Λασίθι. Είναι η πατρίδα του και θα επιχειρήσει να βελτιώσει ακόμα πιο πολύ τα ποσοστά του επαναφέροντας τον παλαιό διπολισμό στο νησί έστω και αν το ΠΑΣΟΚ πλέον δεν είναι στην πρώτη θέση.

Το αποτύπωμα της πρόσφατης κάλπης είναι σαφές. Δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες που αριθμεί περισσότερους από 550.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Στα Χανιά με ποσοστό 41,16% πήρε 36.761 ψήφους κερδίζοντας δυο έδρες πετυχαίνοντας «double score» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ (20,64% – 18.439 ψήφοι). Το ΠΑΣΟΚ στο νομό αύξησε τα ποσοστά του περίπου κατά 4% σε σχέση με το 2019 καταγράφοντας ποσοστό 10,92%, λαμβάνοντας 9.752 ψήφους. Στο Ηράκλειο η γαλάζια παράταξη έκοψε επίσης «πρώτη το νήμα» με 35,47% και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ «πάλεψαν» για τη δεύτερη θέση με 22,93% και 22,81% αντίστοιχα. Τρεις έδρες πήρε η Νέα Δημοκρατία, από δυο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και μια το ΚΚΕ.

Όλα τα φώτα θα στραφούν στο Ρέθυμνο για τη σύγκρουση της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη. Τον διεδρικό νομό με 37,1% κέρδισε η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ να βγαίνει δεύτερο με ποσοστό 21,47% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,03%. Η διαφορά ψήφων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 215 με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να επιθυμεί να ξανακερδίσει την έδρα του, που την έχασε από τον Μανόλη Χναρή. Στο Λασίθι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό 39,98%, το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε με 21,47% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,76%. Για ένα ακόμα ντέρμπυ μεταξύ δεύτερου και τρίτου ετοιμάζονται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Ανδρουλάκη που κατάγεται από το Ψυχρό Λασιθίου. Η πίεση που δέχτηκε η αξιωματική αντιπολίτευση στο νησί και στις τέσσερις περιφέρειες ήταν πολύ μεγάλη αφού συνολικά έχασε σε κάθε εκλογική περιφέρεια το μισό της δύναμής της. Πέρα από την ουσία, που έχει να κάνει με τον αριθμό των εδρών, ο συμβολισμός της Κρήτης ως παραδοσιακό «κάστρο» της κεντροαριστεράς είναι ιδιαίτερος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό