23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκλογές 2023: Το σινιάλο Ανδρουλάκη για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμμαχο στη στρατηγική που ακολουθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, καθώς επηρεάζει ένα κρίσιμο κοινό στο χώρο του κέντρου

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρεται στο σχηματισμό κυβέρνησης, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ «τρέχουν» να αποκωδικοποιήσουν τι ακριβώς εννοεί. Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που έφερε το δυστύχημα στα Τέμπη κάνει ακόμα πιο κρίσιμη την αναμέτρηση της απλής αναλογικής. Αν η κυβερνώσα παράταξη δεν καταφέρει μέχρι τις εκλογές να «μαζέψει» τους ψηφοφόρους της, κατά πολλούς, η κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι μονόδρομος. Στην πλειοψηφία πιστεύουν ακόμα στην αυτοδυναμία, όμως πλέον το πολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό. Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις: «Όλη αυτή η θεωρία δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα υπάρξει. Το θέμα είναι τι κυβέρνηση θα υπάρξει. Εμείς είπαμε. Θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας; Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εμπόδιο στην αλαζονεία των ισχυρών», ανέφερε και προκάλεσε συζητήσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει μια τέτοια τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στα τέλη Ιανουαρίου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής είχε κάνει λόγο για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια για υπουργικές θέσεις. Μια δήλωση που είχε χτυπήσει «καμπανάκι» στην Κουμουνδούρου, καθώς εκείνη την περίοδο η «ψαλίδα» με τη Νέα Δημοκρατία δεν κατέβαινε κάτω από τις 7-8 μονάδες.

Η γραμμή που έχει χαράξει η Χαριλάου Τρικούπη δεν αλλάζει. Γνωρίζουν πως τώρα περισσότερο από ποτέ το ΠΑΣΟΚ είναι η «πολύφερνη νύφη» που όλοι θέλουν να προσεγγίσουν. Η Νέα Δημοκρατία αν μπορούσε θα έσβηνε την υπόθεση των υποκλοπών και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διέγραφε τις πρόσφατες «βαριές κουβέντες» που έχουν ακουστεί,  πως η συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα μπορούσε να είναι «προϊόν εκβιασμού». Από τη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν σε αυτό το πολιτικό «παζλ» των πιθανών συνεργασιών να εμφανίζονται ως η δύναμη σταθερότητας. Είναι αυτό που ψάχνει, άλλωστε το εκλογικό σώμα. Δυο είναι οι προϋποθέσεις: Το ποσοστό του να είναι ισχυρό και να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Η λογική της «χαμένης ψήφου», που για μια μεγάλη περίοδο προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν οι δυο «μεγάλοι», έχει περάσει ανεπιστρεπτί, πιστεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος είναι η απόδειξη που ζητούσαν οι πολίτες πως η στήριξη του ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς ταλαιπωρίες και αλλεπάλληλες κάλπες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης «χτίζει» συνεχώς το αφήγημα της παράταξης επενδύοντας στο μετριοπαθές κεντρώο ακροατήριο που δεν επιθυμεί την αστάθεια των συνεχόμενων εκλογών. Μετά το δυστύχημα των Τεμπών, άλλωστε μια συμμαχική κυβέρνηση θα είναι περισσότερο «ελέγξιμη» ώστε οι παθογένειες του παρελθόντος να διορθωθούν.

Σύμμαχο στη στρατηγική που ακολουθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, καθώς επηρεάζει ένα κρίσιμο κοινό στο χώρο του κέντρου. «Σταθερή και ισορροπημένη είναι η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη αυτή την ταραγμένη περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χρήσιμος – και κρίσιμος – παράγοντας της πολιτικής σκηνής», δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση».  Ο πολιτικός χρόνος θα είναι πυκνός μέχρι την 21η Μαίου. Αυτή την περίοδο παρατηρούνται μετακινήσεις από το γαλάζιο στρατόπεδο προς τη γκρίζα ζώνη, που στη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν να καρπωθούν. Η μικρή πτώση που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι απόρροια της ψήφου διαμαρτυρίας που εμφανίζεται μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό