23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η δικαίωση Τσίπρα και τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ίδιος, άλλωστε, είχε περιοδεύσει σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες, ενώ την τελευταία εβδομάδα έδωσε και μια πλειάδα συνεντεύξεων, δίνοντας και χαρακτήρα πολιτικής αποδοκιμασίας της κυβέρνησης στη χθεσινή (Κυριακή) κάλπη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, σε μία συγκυρία ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κι ο πρόεδρός του κερδίζουν το στοίχημα.

Συγκεκριμένα, κατά τους ίδιους κύκλους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέτυχε:

– Να ξεπεράσει σημαντικά τον «εξαψήφιο» πήχη στις εκλογές της Κυριακής, με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν τόσο για την Κεντρική Επιτροπή όσο κυρίως για τον πρόεδρο του κόμματος.

– Το στόχο που είχε βάλει μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν έχοντας 30.000 μέλη είχε τονίσει πως το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (1.781.000 ψήφοι) πρέπει να μπορέσει να γίνει μέλος, να ενταχθεί στο κόμμα, ώστε να αντιστοιχηθεί ο εκλογικός με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: «Ο στόχος αυτός πλέον επιτεύχθηκε, με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να είναι ένα νέο μαζικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Η μεγάλη πορεία ενίσχυσης, μαζικοποίησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ακόμα πιο μαζικό και παρεμβατικό κόμμα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους».

– Τρία χρόνια μετά το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει πλέον πάνω από 172.000 εγγεγραμμένα μέλη (110.000 νέα μέλη στη χθεσινή ψηφοφορία και 62.000 ήδη εγγεγραμμένα), έχοντας πετύχει σχεδόν εξαπλασιασμό τους από το 2019 και σημαντική κοινωνική γείωση. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει, εξάλλου, ήδη από το Σάββατο πριν τις εσωκομματικές εκλογές στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως αν καταφέρει να πετύχει διπλασιασμό των μελών (δηλαδή να φτάσουν τις 120.000) θα είναι απολύτως επιτυχημένη η διαδικασία.

– Να ενισχύσει πολύ σημαντικά με νέα μέλη τον κομματικό μηχανισμό, να τον θέσει σε κινητοποίηση (σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς ανθυποψήφιο) και να τον προετοιμάσει για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών, που βρίσκεται μπροστά, δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται σε ντε φάκτο προεκλογική περίοδο με το κλείσιμο τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

– Να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως 10 χρόνια μετά το 2012, όταν και κατέγραψε τη μεγάλη εκλογική του άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ όχι απλώς παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι).

– Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από σήμερα γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Αριστεράς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας σε αριθμό μελών και πάρα πολλά χωρών με πολλαπλάσιο πληθυσμό, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Περιμένοντας, εξάλλου, τα τελικά αποτελέσματα για τη νέα 300μελή Κεντρική Επιτροπή νωρίς σήμερα το απόγευμα, όλες οι πηγές συγκλίνουν στο ότι λύνονται τα χέρια του επανεκλεγέντος προέδρου ώστε να σχηματίσει τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος σύμφωνα με τις βουλές του.

Για να συμβεί, βεβαίως, αυτό πρέπει και η Κεντρική Επιτροπή- αναμένεται να συγκληθεί το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 28 και 29 Μαΐου- να υπερψηφίσει την πρότασή του για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς και για τον νέο γραμματέα της.

Ο απερχόμενος γραμματέας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνει στρατιώτης του κόμματος και στη διάθεση του προέδρου.

Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, επιχαίρουν για την πολυσυλλεκτικότητα των νέων μελών που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές κι επαγγελματικές ομάδες.

Την ίδια ώρα, υποβαθμίζουν το ότι οι 150.000 ψηφίσαντες δεν έφτασαν τις 180.000 του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρώντας πως η διαδικασία ήταν διαφορετική αφού δεν μπορούσαν να ψηφίσουν όσοι δήλωναν απλώς μέλη του κόμματος.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει πρωτοβουλίες που θα κάνουν πράξη τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μελών, τα οποία δεν τα θέλει μόνο για προσωπικούς του ψηφοφόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, με κορυφαίο ανάμεσά τους το ερώτημα για τη μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία.

Είναι, άλλωστε, τόσο γρήγορη η διαδικασία- δεν θα απαιτηθούν παραπάνω από έξι ώρες, όπως διαπιστώθηκε κι αυτό το Σαββατοκύριακο κατά την ηλεκτρονική εκλογή των καταστατικών αλλαγών- έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί αυτό το ερώτημα μετά τις εκλογές, στην περίπτωση βεβαίως που ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ξαναφουντώνουν τα σενάρια και στην Κουμουνδούρου για πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο, στην περίπτωση που ο τουρισμός πάει καλά και που δεν έχουμε την έκταση των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών.

Σε σχέση με το τουριστικό κύμα, πάντως, εκτιμούν πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία θα στερήσει τις αγορές κυρίως της βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης από τους Ρώσους τουρίστες, ενώ και οι τιμές των αεροπορικών κι ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν εκτοξευτεί, εξελίξεις που αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για να καρπίσει η αισιοδοξία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό