21.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Εκλογές στη Γαλλία: Νευρικές διακυμάνσεις για τις γαλλικές μετοχές, πτώση για τα ομόλογα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ταμπλό κοκκίνησε στο Χρηματιστήριο του Παρισιού με το άνοιγμα της συνεδρίασης, αλλά στις 11:00 ο δείκτης CAC 40 αμφιταλαντευόταν νευρικά ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη. Υπό πίεση βρέθηκαν τόσο τα γαλλικά ομόλογα όσο και το ευρώ. Η αντίδραση των αγορών μαρτυρά περισσότερο μία στάση αναμονής για τα επόμενα βήματα μετά το αποτέλεσμα – έκπληξη των γαλλικών εκλογών, παρά έναν πανικό.

Η νίκη – έκπληξη του Νέου Λαϊκού Μετώπου απέτρεψε την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία, αλλά οδήγησε σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και έχει εγείρει σενάρια πολιτικής παράλυσης.

Ακόμη και εάν τα 5 κόμματα της αριστερής συμμαχίας συμφωνήσουν σύντομα σε έναν πρόσωπο για πρωθυπουργό (που θα αποδεχθεί και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν), θα είναι δύσκολο να περάσουν στο εξής σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 182 έδρες – πολύ μακριά από τις 289 της απόλυτης πλειοψηφίας.

Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στην πτώση των μετοχών.

Ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε να υποχωρεί με το «καλημέρα» 0,6%, με τις μετοχές των τραπεζών BNP Paribas και Societe Generale να καταγράφουν πτώση άνω του 1%. Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης είχε μαζέψει τις απώλειες.

Ανοίγει πάλι το spread

Στην αγορά ομολόγων οι τιμές των κρατικών τίτλων της Γαλλίας υποχωρούν και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν. Η απόδοση του 10ετους διαμορφώνεται στο 3,24%. Έτσι το spread στην απόδοση του γαλλικού 10ετους έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, διευρύνεται στις 70 μονάδες βάσης, από περίπου 55 μονάδες στις οποίες είχε περιοριστεί.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ είναι σε τροχιά ελαφράς υποτίμησης έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό