18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκθαμβωτικό αστρικό μαιευτήριο στο φωτογραφικό φακό του Hubble

Ειδήσεις Ελλάδα

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια πραγματικά εκπληκτική εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από μια μεγάλη περιοχή γέννησης νέων άστρων στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου. Το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου είναι ένας νάνος ανώμαλος γαλαξίας, δορυφόρος του δικού μας Γαλαξία. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 210 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και είναι γνωστός με τις κωδικές ονομασίες NGC 292 και PGC 3085. Τα απώτατα όριά του του δίνουν διαστάσεις 19.000 × 11.000 έτη φωτός.

Είναι ορατός με γυμνό μάτι από το νότιο ημισφαίριο της Γης και τους τροπικούς, αλλά όχι από την Ελλάδα ή την Ευρώπη, καθώς κείται πολύ νότια στον ουράνιο θόλο. To Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου εμπεριέχει μία χονδρή ράβδο με αποτέλεσμα η εξωγαλαξιακή βάση δεδομένων της NASA να τον κατατάσσει ως τύπου SB(s)m pec, δηλαδή ως «ιδιόμορφο ραβδωτό σπειροειδή».

NASA, ESA /A. NOTA (STSCI/ESA)

Κάποιοι ειδικοί εικάζουν ότι ήταν κάποτε ένας μικρός ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας, του οποίου η μορφή αλλοιώθηκε από τις παλιρροϊκές βαρυτικές δυνάμεις που του ασκεί ο δικός μας γαλαξίας. Ως νεαρότερος γαλαξίας από τον δικό μας, το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε διαστρικό αέριο και μεγαλύτερο ποσοστό από νεαρούς αστέρες και από γιγάντιους κυανούς αστέρες (κυανούς γίγαντες) που ζουν πολύ λιγότερο από τον Ήλιο και εκρήγνυνται στο τέλος της ζωής τους δίνοντας τις θεαματικές εκρήξεις υπερκαινοφανών. Εξαιτίας κυρίως της κινήσεώς του σε σχέση με τον δικό μας γαλαξία το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου απομακρύνεται από τη Γη με ταχύτητα 158 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό