16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Στο Ecofin του Ιουνίου η έγκριση

Ειδήσεις Ελλάδα

Ψηλά στη λίστα των πρώτων χωρών που θα εγκριθούν τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης, πριν το τέλος Ιουνίου, βρίσκεται το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ανοίγοντας το δρόμο για την απόφαση εκταμίευσης της προκαταβολής του 13%, δηλαδή περίπου 4 δισ. ευρώ εντός του Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η έγκριση του «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης που θα εγκριθούν από το Εcofin (Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.) στις 18 Ιουνίου.

Στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου τοποθέτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι την έγκριση των πρώτων σχεδίων προκειμένου η προκαταβολή του 13% να ληφθεί εντός του Ιουλίου, μιλώντας στο 6ο Φόρουμ των Δελφών. Από το βήμα του ίδιου φόρουμ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αισθάνομαι σίγουρος – αν όχι βέβαιος – ότι η έγκριση του ελληνικού προγράμματος θα είναι από τα πρώτα μεταξύ των 27 και μάλιστα μέσα στον Ιούνιο».

Αποφασισμένος να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι σχετικές εγκρίσεις έχει δηλώσει πρόσφατα μέσω του λογαριασμού του στο twitter o πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Πορτογαλία, που κατέχει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος Ιουνίου, «είναι έτοιμη για να συγκαλέσει έκτακτο Ecofin την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου προκειμένου να εγκριθεί και το δεύτερο πακέτο των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης».

Ήδη το «Ελλάδα 2.0» έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές στις Βρυξέλλες για το σχεδιασμό του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει στο Φόρουμ των Δελφών ότι η αρχική αξιολόγηση είναι θετική για να προσθέσει ότι το πιο σημαντικό για το ελληνικό σχέδιο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει χρήση τόσο των επιχορηγήσεων όσο και των δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα Σχέδια που έχουν κατατεθεί περίπου 7 με 8 χώρες έχουν ζητήσει και το σκέλος των δανείων.  

Αυτή την περίοδο η αξιολόγηση της Κομισιόν εστιάζεται στα χρονικά ορόσημα που τίθενται στα Σχέδια των κρατών-μελών. Ωστόσο η μεγάλη πρόκληση τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλα κράτη-μέλη είναι η εφαρμογή του Σχεδίου και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Ήδη η Επιτροπή έχει λάβει συνολικά 14 Σχέδια Ανάκαμψης, από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία , τη Σλοβενία και την Πολωνία. Με εξαίρεση τα Σχέδια Ανάκαμψης 2-3 χωρών, οι υπόλοιπες αναμένεται να καταθέσουν τα Σχέδια τους εντός του μήνα, σύμφωνα με τον Πάολο Τζεντιλόνι.

«Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. «Τα εθνικά σχέδια έχουν καλή ισορροπία σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για να μπορέσουν οι οικονομίες να επιτύχουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Το μόνο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή είναι ότι εκκρεμεί ακόμα η διαδικασία επικύρωσης της απόφασης περί ιδίων πόρων από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών –μελών. Μόνο όταν ολοκληρωθεί και από τα 27 κράτη-μέλη, η Κομισιόν θα μπορεί να βγει στις αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, αν και οι 27 χώρες προχωρήσουν στην επικύρωση έως το τέλος Μαΐου τότε η έξοδος στις αγορές θα «έρθει» στις αρχές Ιουνίου. Αν καθυστερήσει, τότε η έξοδος στις αγορές τοποθετείται για τις αρχές Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα ήδη 19 κράτη έχουν προχωρήσει στην επικύρωση της απόφασης για τους ίδιους πόρους, αν και μπορεί ο αριθμός αυτός να μειωθεί κατά μία χώρα.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό