35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για Φυσική: Όλα τα θέματα είναι εντός ύλης

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μια σπάνια δημόσια παρέμβασή του ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, η ανεξάρτητη Αρχή που εποπτεύει τις Πανελλήνιες πήρε θέση τόσο για τις αιτιάσεις σχετικά με το βαθμό δυσκολίας των φετινών θεμάτων στο μάθημα της Φυσικής των ομάδων προσανατολισμού, όσο και για πληροφορίες που έφεραν έναν καθηγήτη του Βαρβακείου Λυκείου να έχει δώσει στις ενδοσχολικές εξετάσεις του σχολείου του θέμα που μπήκε στις πανελλήνιες. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΕ Το θέμα Γ΄ των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων της Φυσικής των Γενικών Λυκείων συνιστά θεωρία που βρίσκεται στις σελίδες 46 και 47 του τεύχους Γ΄ του σχολικού βιβλίου της Φυσικής (έκδοση Διόφαντος, 2023). Εξάλλου, όλα τα θέματα προέρχονται από το ίδιο σχολικό βιβλίο και περιλαμβάνονται στην ύλη.

Η Επιτροπή εξετάσεων υποστηρίζει ότι τα θέματα επιλέγονται και διαμορφώνονται από μηδενική βάση από Επιτροπή που τα εισηγείται στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων το βράδυ που προηγείται της εξέτασης. Η Επιτροπή συνέρχεται και συνεδριάζει απαρέγκλιτα σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και ασφάλειας που περιλαμβάνουν ατομική και ηλεκτρονική απομόνωση των εμπλεκομένων μελών από το προηγούμενο απόγευμα μέχρι την έξοδο των εξεταζομένων από τις αίθουσες.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν τέσσερις καθηγητές που δίδαξαν το μάθημα κατά τα τελευταία έτη, ένας Σύμβουλος Εκπαίδευσης και ένας καθηγητής ΑΕΙ. Τα μέλη της Επιτροπής επιλέγονται λίγο πριν τις εξετάσεις σύμφωνα με τον νόμο και με αυστηρά επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια. Μάλιστα, πριν την αποστολή των θεμάτων προς τα εξεταστικά κέντρα, τα θέματα επιλύονται και σχολιάζονται κριτικά από έναν ακόμα καθηγητή που αναφέρεται ως «λύτης».

Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα, από τον Ε.Ο.Ε. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1. Το θέμα Γ΄ των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων της Φυσικής των Γενικών Λυκείων συνιστά θεωρία που βρίσκεται στις σελίδες 46 και 47 του τεύχους Γ΄ του σχολικού βιβλίου της Φυσικής (έκδοση Διόφαντος, 2023). Εξάλλου, όλα τα θέματα προέρχονται από το ίδιο σχολικό βιβλίο και περιλαμβάνονται στην ύλη, όπως καθορίστηκε με βάση το ΦΕΚ5371/τ.Β΄/07.09.2023.

2. Τα θέματα επιλέγονται και διαμορφώνονται από μηδενική βάση από Επιτροπή που τα εισηγείται στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων το βράδυ που προηγείται της εξέτασης. Η Επιτροπή συνέρχεται και συνεδριάζει απαρέγκλιτα σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και ασφάλειας που περιλαμβάνουν ατομική και ηλεκτρονική απομόνωση των εμπλεκομένων μελών από το προηγούμενο απόγευμα μέχρι την έξοδο των εξεταζομένων από τις αίθουσες.

3. Στην Επιτροπή συμμετέχουν τέσσερις (4) καθηγητές που δίδαξαν το μάθημα κατά τα τελευταία έτη, ένας (1) Σύμβουλος Εκπαίδευσης και ένας (1) καθηγητής ΑΕΙ. Τα μέλη της Επιτροπής επιλέγονται λίγο πριν τις εξετάσεις σύμφωνα με τον νόμο και με αυστηρά επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια. Πριν την αποστολή των θεμάτων προς τα εξεταστικά κέντρα, τα θέματα επιλύονται και σχολιάζονται κριτικά από έναν (1) ακόμα καθηγητή που αναφέρεται ως «λύτης».

4. Στην Επιτροπή των θεματοδοτών της φετινής εξέτασης για τη Φυσική δεν συμμετείχε ως μέλος κανένας καθηγητής από συγκεκριμένο Πρότυπο Σχολείο που αναφέρεται στον Τύπο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

5. Τέλος, σημειώνουμε ότι η σωστή λειτουργία της εξεταστικής διαδικασίας, η διασφάλιση του κύρους, της αξιοπιστίας και του αδιάβλητου των εξετάσεων και ο σεβασμός της προσπάθειας των μαθητών και μαθητριών αποτελούν κύριο μέλημα κάθε ατόμου που συμμετέχει σε αυτήν την εξαιρετικά χρονοβόρα και κοπιώδη διαδικασία. Αυτά ακριβώς είναι που διασφαλίζει ο θεσμός των εξετάσεων εδώ και δεκαετίες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό