23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγκρίθηκε η προληπτική αγωγή της AstraZeneca για τον κορωνοϊό

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας ενέκρινε τη θεραπευτική αγωγή κατά της COVID-19 με βάση τα αντισώματα της AstraZeneca για την πρόληψη των μολύνσεων στους ενήλικες με ασθενή ανοσοαπόκριση, ένα μεγάλο βήμα στη μάχη κατά της πανδημίας καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται παγκοσμίως.

Η απόφαση να εγκριθεί η χρήση του Evusheld επιδοκιμάστηκε από την ανεξάρτητη επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Ιατροφαρμακευτικών Προϊόντων (MHRA).

Τα στοιχεία δείχνουν πως μια παγκόσμια αύξηση των μολύνσεων COVID-19 μπορεί να προοιωνίζεται ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας τις χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Αν και το 85% των Βρετανών ηλικίας άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή έχουν ιστορικό σοβαρών παρενεργειών σε ένα εμβόλιο μπορεί να χρειάζονται μια εναλλακτική επιλογή πρόληψης.

“Ενώ τα εμβόλια κατά της COVID-19 εξακολουθούν να είναι η άμυνα πρώτης γραμμής εναντίον της COVID-19, ξέρουμε πως ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην ανταποκρίνονται επαρκώς σε αυτά τα εμβόλια”, δήλωσε η επικεφαλής της MHRA Τζουν Ρέινε.

Τα εμβόλια βασίζονται σε ένα ανέπαφο ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αναπτύξει στοχευμένα αντισώματα και κύτταρα που καταπολεμούν τη μόλυνση, όμως το Evusheld περιλαμβάνει κατασκευασμένα στο εργαστήριο αντισώματα σχεδιασμένα ώστε να παραμένουν στο σώμα για μήνες για να τιθασεύσουν τον ιό σε περίπτωση μόλυνσης.

Η θεραπεία βρέθηκε σε δοκιμές να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης συμπτωματικής COVID-19 κατά 77%, με την προστασία να διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες έπειτα από μία και μοναδική δόση, ανέφερε η MHRA.

Το Evusheld έδειξε επίσης ότι σώζει ζωές και εμποδίζει την εξέλιξη της ασθένειας όταν δοθεί μέσα σε μία εβδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η Βρετανία και η AstraZeneca δεν έχουν προσώρας συμφωνία για την προμήθεια του Evusheld.

Η AstraZeneca ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως ελπίζει ότι η θεραπεία θα καταστεί διαθέσιμη στους Βρετανούς «το ταχύτερο δυνατό».

Το Evusheld αξιολογείται από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων και έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόληψη των μολύνσεων COVID-19 σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή ιστορικό σοβαρών παρενεργειών από εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η MHRA ανέφερε πως η θεραπεία, που λαμβάνεται ως ενδομυική ένεση, δεν πρέπει να χορηγείται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID ή με πρόσφατη έκθεση σε κάποιον που έφερε τον ιό.

Ωστόσο η βρετανική ρυθμιστική αρχή επέστησε την προσοχή στο ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προκειμένου να αξιολογηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα του Evusheld κατά της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, προσθέτοντας πως συνεργάζεται με την AstraZeneca για το θέμα αυτό.

Η AstraZeneca ανέφερε τον Δεκέμβριο πως εργαστηριακή έρευνα βρήκε πως η θεραπεία διατηρεί την εξουδετερωτική δράση της κατά της Όμικρον.

Η Eli Lilly, η Regeneron και η GSK είναι μερικές άλλες φαρμακοβιομηχανίες που εργάζονται για θεραπείες της COVID με βάση τα αντισώματα.

: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό