20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγκρίθηκε η εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το «κλείσιμο των 28 οροσήμων και στόχων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση της 2ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,56 δισ. ευρώ.

Με το ποσό αυτό το συνολικό ύψος των πόρων που θα έχει εισπράξει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέρχεται πλέον σε 11,1 δισ. ευρώ, έχοντας ουσιαστικά λάβει το 37% των κονδυλίων που έχουν υπολογιστεί για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Αθήνα προχώρησε νωρίτερα στην εκπλήρωση τριών οροσήμων και στόχων που αφορούν στο δανειακό σκέλος του Μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής δανειακών συμβάσεων αξίας τουλάχιστον 586,4 εκατ. ευρώ μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτών. Ήδη επισήμως ξεπερνούν τα 629 εκατ. ευρώ ή σύμφωνα με ελληνικές πηγές αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Η χώρα μας είναι μία από τις τέσσερις χώρες που έχουν υποβάλει αίτημα για εκταμίευση της 2ης δόσης και η δεύτερη η οποία έχει πάρει την έγκριση για εκταμίευση του ποσού που της αναλογεί.

Με βάση τη διαδικασία που έχει καθοριστεί από την αρχή της σύστασης του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά την έγκριση της Κομισιόν ακολουθεί η θετική αξιολόγηση από EFC και αφού ολοκληρωθούν μια σειρά από διαδικασίες, συνολικής διάρκειας περίπου τεσσάρων εβδομάδων, θα ακολουθήσει η εκταμίευση του ποσού, πιθανότατα στις αρχές του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 3,56 δισ. ευρώ, 1,72 δισ. ευρώ αφορούν το σκέλος των επιδοτήσεων και 1,85 δισ. ευρώ το σκέλος των δανείων.

 «Η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό σας »

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα σήμερα. Η χώρα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης ώστε να λάβει δεύτερη πληρωμή στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Μόλις δοθεί το πράσινο φως από τα κράτη μέλη, η Ελλάδα θα λάβει 3,6 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα προωθεί φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σιδηροδρομικές υποδομές, οι δημόσιες μεταφορές και η ψηφιοποίηση των ΜΜΕ. Η Ελλάδα ενθαρρύνει επίσης νέες επενδύσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τη γεωργία. Είναι σημαντικό το ότι έχει επίσης εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τους λογιστικούς και λοιπούς ελέγχους για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων. Συγχαρητήρια λοιπόν στην Ελλάδα! Η πορεία προς την ανάκαμψη συνεχίζεται και η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό σας.»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό