33 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Εγκαινιάστηκε ο Πύργος του Πειραιά, ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της χώρας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Πύργος Πειραιά αναγεννήθηκε, έγινε «πράσινος», φωτεινός, σύγχρονος και έδωσε νέα πνοή στο λιμάνι.  Στην τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρευρέθηκαν Υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος και επικεφαλής των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Η ολοκλήρωση του Πύργου του Πειραιά χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια εργασιών, όπου εκατοντάδες επαγγελματίες, με κοινό σκοπό την αναγέννηση ενός μύθου, συντονίστηκαν σαν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Το όραμα, οι φρέσκιες ιδέες, η σύμπνοια και ο προγραμματισμός ήταν τα ξεχωριστά συστατικά της επιτυχημένης συνταγής. Έτσι, προς τιμήν των ανθρώπων αυτών, στο πλαίσιο των εγκαινίων του έργου, δημιουργήθηκε μία έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα, στον 3ο όροφο του κτηρίου, όπου και έλαβε χώρα η τελετή των εγκαινίων. Η έκθεση με τίτλο «People of Piraeus Tower» ανέδειξε μερικούς από τους ανθρώπους που με τη συμβολή τους, αναγεννήθηκε ένα τοπόσημο, σύμβολο του ορίζοντα της σύγχρονης Ελλάδας. 

Το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, των δύο στοιχείων που περιβάλλουν τον Πύργο, κυριαρχούσε και μία μπλε κορδέλα απλωνόταν από την είσοδο μέχρι και τη σκηνή, ώστε σε συνέχεια των ομιλιών του Δημάρχου Πειραιά, του Διευθύνοντα Συμβούλου της Piraeus Tower Α.Ε. και του Πρωθυπουργού, να ακολουθήσει το κόψιμό της και η κορύφωση με ένα μουσικό και φωτιστικό θέαμα 45 λεπτών. 

Η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών», που αποτελείτο από 30 μουσικούς, υπό τη διεύθυνση του Νικόλαου Μαλιάρα, εκτέλεσε το μουσικό έργο “Βαλς της Πευκοβελόνας” του συνθέτη Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη βραδιά αυτή. Ταυτόχρονα, 360 drones πέταξαν πάνω από το λιμάνι του Πειραιά σχηματίζοντας σμήνη από γλάρους και κύματα της θάλασσας, καταλήγοντας στον σχηματισμό του λογοτύπου της Piraeus Tower. Εν συνεχεία, εστίες από laser και φωτιστικές κεφαλές, συνέδεσαν τον Πύργο με διάφορα σημεία του λιμανιού, την ίδια στιγμή που 600 πυροτεχνήματα τοποθετημένα στην οροφή του κτηρίου, χρωμάτισαν τον ουρανό, προσφέροντας ένα μοναδικό υπερθέαμα.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε: «Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο -συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας- σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου για τη δρομολόγηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων συνδέεται προφανώς και με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας. Οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με το κόστος δανεισμού, τη δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων περίπλοκων έργων. Όλα αυτά, λοιπόν, ήρθαν και συναντήθηκαν. Ξεπεράστηκαν οι μεγάλες δυσκολίες, η πανδημία, ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Και βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε ένα κτίριο το οποίο με τον τρόπο του θα γίνει ένα, όχι το μόνο, ένα από τα πολλά τοπόσημα μιας πόλης η οποία αλλάζει και η οποία προχωρά με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον.».

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» για τη πόλη του Πειραιά. «Με χαρά, συγκίνηση και πάνω απ’ όλα υπερηφάνεια, εγκαινιάζουμε τον Πύργο του Πειραιά, σε μια ιστορική ημέρα για την πόλη μας. Ο Πύργος είναι εδώ και ακτινοβολεί σε όλο το λιμάνι. Ο Πύργος ζωντάνεψε. Ο Πειραιάς ψήλωσε! Η αξιοποίηση του Πύργου είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα για το οποίο νιώθω πραγματικά υπερήφανος κι εγώ και η δημοτική μας ομάδα. Ο Πύργος συμβολίζει για εμάς την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει κάνει ο Πειραιάς τα τελευταία δέκα χρόνια. Με τα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά μια βασική μας δέσμευση απέναντι στις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες γίνεται πράξη. Εκτός από ικανοποιημένοι, υπερήφανοι για αυτό το έργο, είμαστε και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε για ακόμα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα πράγματα για την πόλη μας, για τον Πειραιά». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Tower και της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, υπογράμμισε: «Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα που ο Πύργος παρέμενε ένα εγκαταλελειμμένο κουφάρι, γίνεται πλέον ένα σύμβολο αναγέννησης για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Πρόκειται για έναν «φάρο» ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και σύνδεσης με την κοινότητα, ο οποίος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων και έχει προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς. Το κτήριο αυτό τιμά την πόλη γιατί σήμερα είναι το πιο πράσινο, σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο κτήριο που υπάρχει στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Πειραιά, την EBRD, την PRODEA Investments, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Alpha Bank για τη στενή συνεργασία, αλλά και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, που συνέβαλε με την δουλειά του ώστε να ζωντανέψουμε αυτόν τον μύθο. Εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να δημιουργήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, έναν «πράσινο» ουρανοξύστη, υπόδειγμα βιωσιμότητας για τη χώρα. Σήμερα, ο Πειραιάς πρωταγωνιστεί, παίρνει τη θέση που του ανήκει στο λεκανοπέδιο και εξελίσσεται από μια πόλη συνυφασμένη απόλυτα με τη ναυτιλία σε έναν ολοκληρωμένο προορισμό με πολυδιάστατη ταυτότητα και δυναμική. Εύχομαι τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν ο Πύργος Πειραιά να συμβολίζει την ανάπτυξη, την υγιή δραστηριότητα και την ευημερία».

H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Ελλάδα και τη Κύπρο, Αndreea Moraru, ανέφερε «Το πιο εμβληματικό κτήριο του Πειραιά, 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό