21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Είπε το «ναι» η Γερμανία: Στέλνει Leopard 2 στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Άνοιξε ο δρόμος για την παράδοση  Leopard 2 στην Ουκρανία καθώς, όπως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ξεπέρασε τους ενδοιασμούς του και άναψε το πράσινο φως, επιτρέποντας παράλληλα και σε άλλες χώρες που διαθέτουν τα συγκεκριμένα άρματα μάχης, (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο,

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

Ο Γερμανός καγκελάριος αντιστεκόταν στις  έντονες πιέσεις, εντός και εκτός Γερμανίας, να πάρει αυτήν την απόφαση, καθώς ανησυχούσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε την Ρωσία.

Τι δήλωνε ο Πιστόριους

Νωρίτερα σήμερα, o Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωνε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση του Βερολίνου σχετικά με το αν θα επιτραπεί η αποστολή των Leopard 2 στην Ουκρανία ή εάν θα επιτραπεί σε άλλες χώρες με άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής να στείλουν τις μονάδες τους στο Κίεβο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ακόμη να αξιολογήσει την κατάσταση.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει κάτι νέο εδώ, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και ετοιμάζουμε την απόφασή μας, η οποία θα έρθει πολύ σύντομα», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Εξετάζουμε το θέμα, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τα άρματα μάχης Leopard». Σημείωσε ότι το Βερολίνο εξετάζει όχι μόνο το απόθεμά του και τα αποθέματά του στη βιομηχανία, αλλά και τη συμβατότητα των αρμάτων του για μάχη στην Ουκρανία, καθώς και ζητήματα σχετικά με την επιμελητεία της προμήθειας και της συντήρησης.»

Η Γερμανία έλαβε επίσημο αίτημα της Πολωνίας για αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Βερολίνο, για να στείλει τα άρματα μάχης στην Ουκρανία, προκειμένου η τελευταία να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς. Χθες ο Πολωνός  πρωθυπουργός  Ματέους Μοραβιέτσκι είχε πει ότι  θα μπορούσε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση ακόμη και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό