35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Είναι το YouTube το νέο εφαλτήριο της πολιτικής; Ποιοί είναι οι Youtubers που κέρδισαν βουλευτική έδρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι πολύ μεγάλες απώλειες των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων η υποχώρηση σε πολλές περιπτώσεις σε βαθμό εξαφάνισης της πολιτικής έκφρασης του οικολογικού κινήματος και η άνοδος της ακροδεξιάς συνέθεσαν την εικόνα των ευρωεκλογών. Υπήρξαν όμως και ανά χώρα διάφορα άλλα φαινόμενα που παρήγαγε η φετινή εκλογική αναμέτρηση για το ευρωκοινοβούλιο όπως για παράδειγμα, η πρωτοφανής αποχή στην Ελλάδα ή η εκλογή και μάλιστα στην τρίτη θέση εκλογικής δύναμης στην Κύπρο ενός νεαρού youtuber με απολιτίκ χαρακτηριστικά. Ο 25χρονος Φειδίας Παναγιώτου κατέλαβε μια από τις έξι έδρες της Κύπρου στην Ευρωβουλή και το γιόρτασε με ένα πάρτι στην Πλατεία Ελευθερίας.

«Το σημερινό γεγονός κυρίες και κύριοι των κομμάτων, θέλω να το πάρετε ως ένα καμπανάκι που χτυπά για να εκσυγχρονιστείτε, για να θυμηθείτε πως υπηρετείτε τον λαό και όχι τα προσωπικά και κομματικά σας συμφέροντα» είπε ο Παναγιώτου όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα. Ο Φειδίας Παναγιώτου δεν είναι πάντως ο πρώτος youtuber που αποφασίζει να μετατρέψει τα views σε ψήφους. Την ίδια προσπάθεια έχουν κάνει και άλλοι youtubers σε όλο τον κόσμο.

Την αρχή έκανε ο βραζιλιάνος Κιμ Πατρόκα Καταγκούιρι που σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να αναμιχθεί ενεργά στην πολιτική συμμετέχοντας στην ίδρυση του κόμματος FBM (Free Brazil Movement) που κινούνταν στο χώρο της κεντροδεξιάς.Ο Πατρόκα αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος έχοντας ως όχημα ένα κανάλι στο YouTube στο οποίο δημιουργούσε σατιρικά βίντεο. Τον Οκτώβριο του 2018 εκλέχτηκε γερουσιαστής αναρριχώμενος μάλιστα στην τέταρτη θέση με τις περισσότερες ψήφους στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση. Βοήθησε παράλληλα ώστε το κανάλι του FBM από μηδενικό αριθμό συνδρομητών να φτάσει πολύ γρήγορα τους ένα εκατομμύριο και στη συνέχεια όσα μέλη του κόμματος εκλέχτηκαν δημιούργησαν τα δικά του προσωπικά κανάλια στο YouTube.

Η διαγραφή

O Γιοσικάζου Χιγκασιτάνι είναι γνωστός στην Ιαπωνία με το διαδικτυακό του ψευδώνυμο GaaSyy με το οποίο διατηρούσε ένα κανάλι στο YouTube στο οποίο μιλούσε για κουτσομπολιά διασημοτήτων.Ο Χιγκασιτάνι αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στις εκλογές και εξελέγη στην Άνω Βουλή του κοινοβουλίου της Ιαπωνίας τον Ιούλιο του 2022. Όμως όπως φαίνεται ο Ιάπωνας YouTuber το μετάνιωσε και έτσι δεν ασκούσε τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα απουσιάζοντας συστηματικά από τις συνεδριάσεις με τον ίδιο αρχικά να μην δίνει απαντήσεις για την στάση του και αργότερα να δηλώνει ότι απουσιάζει στο εξωτερικό για να πάρει μέρος σε φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές δραστηριότητες.Έτσι με βάση την κοινοβουλευτική νομοθεσία της Ιαπωνίας ο Χιγκασιτάνι διαγράφηκε από βουλευτής και είναι χαρακτηριστικό ότι είναι μόλις η πρώτη διαγραφή βουλευτή στην Ιαπωνία τα τελευταία 70 χρόνια και η τρίτη συνολικά.

Ο Νίκο Ομιλάνα, ένας βρετανός YouTuber που ειδικεύεται στο να οργανώνει και να προβάλει φάρσες στο κανάλι του, αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στις εκλογές ανάδειξης δημάρχου στο Λονδίνο το 2021. Κατέλαβε την πέμπτη θέση και ήταν ο πρώτος με διαφορά από τους ανεξάρτητους υποψηφίους για το αξίωμα.

Η εκλογή του Παναγιώτου καθιστά σχεδόν βέβαιη την κάθοδο στις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα κάποιου/ων YouTuber είτε μέσω κάποιου κόμματος που θα τον δεχτεί στις τάξεις του είτε και αυτόνομα ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό